Circa 850 de arme de foc au fost scoase din circuitul ilegal de la începutul anului 2020

  • 29 Septembrie 2021 08:00
Circa 850 de arme de foc au fost scoase din circuitul ilegal de la începutul anului 2020

De la începutul anului 2020 până astăzi, 845 arme de foc au fost au fost scoase din circuitul ilegal. Acestea erau fie deteriorate, fie cu modificări neautorizate în construcție, sau adaptate pentru comiterea infracțiunilor, păstrate ilegal, depistate fără stăpân, confiscate sau predate benevol.

Într-un răspuns pentru IPN, Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP) menționează că procurarea armelor și a munițiilor, fără un permis în acest sens, este catalogată ca deținere ilegală de arme. Totuși, spun oamenii legii, actualmente a crescut numărul cazurilor de predare benevolă a armelor păstrate ilegal.

Din analizele Poliției se atestă faptul că marea majoritate a armelor procurate ilegal se introduc pe teritoriul Republicii Moldova, iar ulterior sunt comercializate prin intermediul site-urilor de publicitate și în locuri comerciale. În alte cazuri, armele pot fi dobândite prin donație sau moștenire.

Potrivit INSP, în Republica Moldova pot obține un permis de procurare a armelor letale și neletale și, după caz, a permisului de armă, persoanele care au 21 de ani și peste, care au absolvit un curs de instruire teoretică și practică de mânuire a armei de foc, organizat de o persoană juridică acreditată în domeniu, dispun de condiții pentru asigurarea securității și integrității armelor și a munițiilor, sunt apte din punct de vedere psihologic și medical pentru a deține și a folosi arme și muniții și au calitatea impusă de lege, atestată prin documente prevăzute în normele de aplicare a legii, în funcție de destinația armelor.

Respectivele persoane pot deține cel mult două arme de foc scurte cu țeavă ghintuită (revolver sau pistol), cel mult două arme de foc lungi cu țeavă ghintuită, cel mult opt arme de foc lungi cu țeavă lisă, un număr nelimitat de arme de foc pentru sportivii de tir care fac dovada necesității acestora pentru antrenamente, sau pentru participare la competiții sportive, sau un număr nelimitat de arme de către colecționarii de arme.

Posesorii de arme care le folosesc pentru a provoca un incident sau infracțiune riscă revocarea și anularea permisului de portarmă. Obținerea unui nou permis se inițiază peste o perioadă de cinci ani. Persoanele care dețin un permis de portarmă pot procura armele numai prin intermediul armurierilor licențiați, dar le pot obține și prin donație. Conform datelor de evidență, pe teritoriul republicii sunt înregistrați 11 armurieri licențiați, dintre care nouă în municipiul Chișinău.

O persoană care nu deține permis de portarmă poate să procure doar arme neletale, precum și muniții aferente, prezentând certificatul medical (concluzia narcologică și psihiatrică), din care să rezulte că este apt din punct de vedere medical pentru a deține și a folosi arme și muniții.

Potrivit INSP, pentru primele opt luni ale anului 2021, sunt 71 de persoane suspectate că ar fo purtat, păstrat, procurat, fabricat, reparat sau comercializat ilegal arme și muniții. În aceeași perioadă au fost sancționate pentru respectiva încălcare 115 persoane. Persoanele care procură, păstrează, poartă, repară sau comercializează ilegal armele neletale, sau alte arme nesupuse autorizării, se sancționează cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale. De asemenea, potrivit Codului Penal, persoanele care poartă, păstrează, procură, fabrică, repară, comercializează sau dețin în posesie armă ilegală, riscă să fie sancționați cu amendă de la 650 la 950 unități convenționale, cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani. Aceleași acțiuni săvârșite repetat sau de două sau mai multe persoane se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani. Persoana care a predat de bunăvoie arma de foc sau munițiile pe care le deținea fără autorizația corespunzătoare este liberată de răspundere penală.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
0,98
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:2,68 m/s
Fri
1
Sat
-0
Sun
2
Mon
1
Tue
0

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău