Circa 80% dintre foștii patentari au trecut la activitate independentă

  • 01 Septembrie 2023 17:15
Circa 80% dintre foștii patentari au trecut la activitate independentă

Circa 80% din totalul foștilor patentari au trecut la activitate independentă. Astfel, dintre cei 4202 foști deținători de patentă, 3319 persoane s-au conformat noilor reguli și lucrează cu aparat de casă. Datele au fost prezentate astăzi de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, dintre toți cei care au trecut în ultima săptămână la o nouă formă de activitate, o pătrime sunt din Bălți, unde se înregistrează o conformare de 67%. O rată de peste 90% de conformare este atestată la Ungheni, Strășeni, Soroca, Leova, Ialoveni, Florești, Fălești, Criuleni, Călărași și Cahul. În Chișinău, Anenii Noi, Cimișlia, Hâncești și Râșcani, rata celor care au trecut la activitate independentă este de peste 80 la sută. Cea mai mică rată, de 52 %, este la Briceni, scrie sursa citată.

Potrivit datelor de la 31 august, în total au fost depuse 3195 de cereri prin care foștii patentari au solicitat compensații la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Pentru 1031 de solicitări deja au fost transferați banii. Mai sunt două săptămâni în care cei care achiziționează aparat de casă pot cere suma de până la 10 mii de lei (500 de euro) pentru cheltuielile de tranziție. Compensația mai poate fi solicitată până la data de 15 septembrie, acest termen fiind extins de Guvern cu două săptămâni.

Din 1 iulie curent, activitatea de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri, pavilioane și din autovehicule, precum și comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone nu mai este admisă în baza patentei. Foștii deținători de patentă, care trec la activitate independentă, pot solicita o compensație în valoare de 10 mii de lei, bani care vor putea fi utilizați pentru achiziționarea aparatului de casă sau amenajarea locului de muncă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:3,6 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău