Circa 80 de persoane sunt documentate de poliție în urma protestului Șor

  • 31 Octombrie 2022 09:13
Circa 80 de persoane sunt documentate de poliție în urma protestului Șor

Circa 80 de persoane, printre care și lideri, au fost au fost scoase de la protestul de duminică, 30 octombrie, organizat de Partidul politic Șor și au fost conduse la inspectoratul de poliție pentru documentare. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, este vorba despre manifestanți agresivi care fie au destabilizat situația, fie aveau intenția de destabilizare. La rândul lor, organizatorii protestului declară reținerea abuzivă și ilegală, cu scopul de a compromite protestul, transmite IPN.

Manifestanții Partidului Șor s-au adunat în fața Academiei de Științe a Moldovei și au pornit pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt spre Piața Marii Adunări Naționale. Însă, oamenii legii le-au împiedicat accesul, formând cordoane la intersecția bulevardului cu strada Tighina, și le-a recomandat organizatorilor să se deplaseze pe strada București. Între timp, liderul formațiunii, a îndemnat protestatarii într-o intervenție video să manifeste „nesupunere civică față de guvernarea PAS”.

Inițial, Poliția a anunțat despre un grup de 24 de persoane care ar fi venit la întrunire cu scop de destabilizare și de racolare a tinerilor cu constituție atletică. Aceștia au fost escortați la inspectorat pentru audieri și documentare. „Foști angajați ai forțelor de ordine au apărut la întrunire alături de participanți, cu panglici albastre specifice la mâini, și dau indicație persoanelor din mulțime în scop de destabilizare”, preciza IGP duminică.

Potrivit poliției, persoanele prezente la acțiunea de protest au încercat să destabilizeze situația și să instige la ură participanții. De asemenea, au încercat să rupă cordonul format din polițiști, nu se subordonau și au aruncat cu ouă și alte obiecte în forțele de ordine.

Duminică seara, IGP a anunțat că 28 de persoane care au fost agresive în timpul întrunirii, destabilizând situația, au fost scoase din mulțime și conduse la inspectoratul de poliție pentru documentare. Instituția preciza că până la începerea protestului alte 51 de persoane au fost documentate pentru intenția de destabilizare în cadrul întrunirii.

Partidul Șor a acuzat poliția de abuzuri, precizând că „zeci de oameni au fost reținuți, au fost create blocaje în trafic, străzi închise și amenințări directe la adresa cetățenilor”. De asemenea, ei au acuzat forțele de ordine că le-au împiedicat deplasarea în PMAN. „! Liderii protestului național de astăzi au fost reținuți cu puțin timp în urmă și au fost transportați într-o direcție necunoscută. Este vorba despre președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, vicepreședintele raionului Orhei, Victor Perțu, precum și primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu. De asemenea, secretarul fracțiunii Partidului Șor din Parlament, Iurie Kuznețov, a fost documentat de poliție”, preciza PPȘ duminică seara. Ulterior, Dinu Țurcan le-a declarat jurnaliștilor că prin acțiunile sale, guvernarea însăși s-a compromis, dar și a admis uzurparea puterii în stat. Acesta a mai spus că a fost reținut de două ori fără motive și ilegal, însă într-un final a fost liberat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău