Circa 750 de dosare au fost depuse la Programul „Satul European”, ediția 2024. Peste 80% din primării au participat cu câte un proiect

  • 08 Aprilie 13:02
Circa 750 de dosare au fost depuse la Programul „Satul European”, ediția 2024. Peste 80% din primării au participat cu câte un proiect

Au fost depuse 748 de dosare pentru Programul Național „Satul European”, ediția 2024. Peste 80% din primăriile din toată țara au participat cu câte un proiect. Declarațiile au fost făcute astăzi de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a prezentat rezultatele primei etape, de depunere a dosarelor, a Programului Național de Dezvoltare Locală „Satul European”, ediția 2024, transmite MOLDPRES.

 

"Satul European, ediția 2024, se bucură de un succes și mai mare decât prima ediție, lucru demonstrat și de toți primarii care au aplicat la acest apel”, a afirmat Andrei Spînu.

Potrivit ministrului, o mare parte din proiecte (42%) au fost depuse pentru aprovizionare cu apă și canalizare. Peste 20% la sută din dosarele depuse prevăd lucrări de eficientizare energetică, 15% - pentru modernizarea infrastructurii sportive și 9% - pentru renovarea caselor de cultură și monumentelor. „Alte dosare prevăd proiecte de iluminat public, dezvoltarea surselor de energie regenerabilă etc. Cele mai multe dosare au fost depuse din regiunile nord și centru, or, per țară în medie practic fiecare primărie are câte un proiect”, a spus Spînu.

După etapa de depunere a dosarelor, urmează două etape de evaluare a acestora, și anume evaluarea administrativă care va fi realizată de către Oficiul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală conform procedurilor stabilite de regulamentul Programului. La fel, proiectele vor fi evaluate din punct de vedere tehnic și financiar, după mai multe criterii, printre care oportunitatea și importanța proiectului, conformitatea acestuia cu strategiile naționale, sectoriale și regionale și locale de dezvoltare, impactul asupra beneficiarilor etc. Finalizarea acestor două etape este preconizată pentru sfârșitul lunii iunie curent.

Până în prezent, prin programele „Satul European” și „Satul European Expres” au fost realizate peste 700 de proiecte. Aceasta înseamnă peste 900 de km de apeduct și 211 km rețele de canalizare construite sau reparate în satele din țară, 36 de planuri urbanistice elaborate, peste 140 de clădiri publice reabilitate, iluminat public extins, reconstruite școli și grădinițe, inclusiv înființate parcuri de joacă moderne.

Programul „Satul European” a fost lansat în anul 2022 la inițiativa șefei statului, Maia Sandu. Prin intermediul acestuia, sunt finanțate inițiative privind dezvoltarea localităților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău