Circa 70 de producători autohtoni participă la târgul „Ia Moldova acasă”

  • 06 Martie 08:59
 Circa 70 de producători autohtoni participă la târgul „Ia Moldova acasă”

Circa 70 de producători autohtoni, din mai multe raioane ale țării, își expun marfa, pe 6 și 7 martie, în cadrul târgului „Ia Moldova acasă”, care se desfășoară în Parcul Alunelul, sectorul Buiucani al capitalei. Organizatorii evenimentului spun că la târg și-au anunțat intenția de a participa peste 100 de producători, dar, din cauza restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, au fost acceptați mai puțini, transmite IPN.

Diana Crudu, membră a Federației Naționale a Fermierilor, responsabilă de organizarea evenimentului, a precizat că micii producători vând la târg struguri, mere, fructe uscate, fructe în ciocolată, miere de albini, cașcavaluri maturate, vinuri, dar și produse de artizanat. 90 la sută dintre participanții de la târg sunt femei, cu afaceri în agricultură, iar prioritatea de a vinde li s-a acordat anume lor, întrucât evenimentul are loc în ajunul zilei de 8 martie.

„Este un omagiu pe care vrem să-l aducem femeilor din Republica Moldova, nu plângându-le de milă, dar cinstindu-le munca. În Republica Moldova sunt femei  care acționează. Atunci când nu pot exporta mărul în stare proaspătă, îl usucă și îl transformă în cipsuri sau vin cu un desert de fructe în ciocolată. La fel se întâmplă și cu prunele sau miezul de nuci, care se vând ca desert în ciocolată”, a relatat Diana Crudu.

Producătorii prezenți la târg sunt din diferite zone ale țării. „Avem din toată Republica Moldova, avem inclusiv de la Slobozia Mare, care face celebrul salam kavurma, ăla picant, din carne de oaie. Avem de la Soroca, cu fructe deshidratate, avem de la Drochia, cu cașcaval maturat, mai mult de 12 luni, din satul Pelinia. Am dat prioritate inclusiv unei producătoare din Transnistria, cu cașcavalurile de capră, vorbitori de rusă am acceptat, cumva să arătăm că agricultura ne poate uni. Dacă politicul ne dezbină, atunci să știți că agricultura ne unește. Am vrut să fie nu doar un simplu târg, dar o sărbătoare, o sărbătoare a muncii și a femeii”, a precizat Diana Crudu, care a menționat că printre participanții de la târg sunt și ingineri, specialiști IT, dar și jurnaliști, care dezvoltă afaceri în agricultură sau apicultură.
 

 

Responsabila de la FNF a menționat că, în general, Republicii Moldova îi lipsește o piață agroalimentară, o platformă serioasă, pe care producătorii autohtoni ar putea să-și comercializeze produsele, dacă nu zilnic, atunci măcar de două ori pe săptămână, așa cum se întâmplă în Olanda, de exemplu. „În Olanda miercurea și sâmbăta sunt piețele locale, unde 40-50 de producători locali se adună, își vând produsele, oamenii știu de acel loc permanent, și noi ne-am dorit să popularizăm genul acesta de evenimente. Târgurile și piețele în Uniunea Europeană au loc inclusiv pe străduțele ălea cu pavaj istoric, cu pavajul ăla de mii de ani, și pe nimeni nu deranjează. Atunci când s-a încheiat târgul, autoritățile publice locale au venit, au spălat străzile alea cu șampon cu miros de lăcrămioare, oamenii au revenit din nou, au păstrat curățenia. Pe când la noi în societate, după părerea mea, este o percepție față de omul de la țară ar fi mai înapoiat, pentru că, dacă nu era așa, se ducea să lucreze doctor, profesor, judecător sau avocat. Prin astfel de târguri, încercăm să arătăm că și oamenii din agricultură sunt inteligenți”, a subliniat Diana Crudu.  

Potrivit ei, ceilalți producători, care nu au putut fi acceptați la târgul „Ia Moldova acasă”, își vor putea vinde marfa în cadrul unei expoziții specializate care va avea loc în ajunul Paștelui la Centrul Expozițional Internațional „Moldexpo”.

Rodica Galenco, șefa secției social-economice din cadrul Preturii sectorului Buiucani, a precizat că târgul „Ia Moldova acasă” este la cea de-a treia ediție și va fi deschis pe  6 și 7 martie între orele 9.00 și 19.00,  în parcul „Alunelul” de la Buiucani, scopul evenimentului fiind susținea micilor producători autohtoni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
10,11
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:3,13 m/s
Tue
10
Wed
13
Thu
15
Fri
16
Sat
10

Curs oficial BNM 19 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0532 -0.0275
USD 17.2985 0.0024
RON 4.0510 -0.0070
UAH 0.6575 0.0009
RUB 0.2427 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău