Reuniune virtuală a NATO, după restricționarea accesului unor oficiali din Belarus la sediul alianței din Bruxelles

  • 01 Iunie 2021 15:19
Reuniune virtuală a NATO, după restricționarea accesului unor oficiali din Belarus la sediul alianței din Bruxelles

Miniștrii de externe și ai apărării din statele membre NATO se întâlnesc prin videoconferință marți, după ce alianța militară occidentală a dispus restricționarea accesului unui grup de oficiali din Belarus la sediul alianței.

Decizia a survenit după ce autoritățile de la Minsk au forțat aterizarea unei curse Ryanair care zbura pe ruta Atena - Vilnius, pentru a aresta un jurnalist disident, ceea ce a provocat consternare în Occident. "Am decis să restricționăm accesul personalului din Belarus la sediul NATO, în baza evaluării măsurilor de securitate la sediul nostru", a declarat, luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 

Se preconizează că acest demers va afecta aproximativ cinci oficiali, cărora li se vor reține ecusoanele de delegație, privându-i de acces la unele zone ale sediului NATO de la Bruxelles. Cu toate acestea, ei vor putea să intre în complex ca vizitatori. Deși nu este membru NATO, Belarusul are o misiune diplomatică la Bruxelles din 1998, după ce a dezvoltat legături cu alianța, după căderea Uniunii Sovietice. În cadrul unui parteneriat de cooperare care abordează probleme precum controlul armelor și educația militară, personalul din Belarus a putut participa la reuniuni și seminarii NATO. Săptămâna trecută, ambasadorii NATO au afirmat că deturnarea zborului Ryanair și arestarea lui Roman Protasevici "au încălcat grav normele care guvernează aviația civilă și au pus în pericol viața pasagerilor și a echipajului".

Stoltenberg a calificat demersul autorităților de la Minsk drept "o deturnare de stat". Afirmațiile publice ale secretarului general au fost mai puternice decât comunicatul NATO, iar Reuters a citat surse diplomatice spunând că Turcia i-a convins pe partenerii din alianță să atenueze reacția oficială. SUA și statele europene au condamnat ceea ce au calificat drept "un atac flagrant" la adresa siguranței aviației civile și a dreptului internațional. Părinții lui Protasevici i-au îndemnat pe liderii mondiali să intensifice sancțiunile împotriva Belarusului. Protasevici, jurnalist și critic deschis al regimului liderului Alexander Lukașenko, a fost arestat alături de iubita sa, Sofia Sapega, după aterizarea avionului la Minsk. Nu au fost furnizate dovezi pentru a susține afirmațiile autorităților conform cărora intervenția a fost dispusă în urma unei amenințări cu bombă. În cadrul întâlnirii virtuale de marți a NATO ar urma să fie abordate și teme precum angajamentul alianței în Afganistan și evoluțiile din Ucraina, înainte de summitul din 14 iunie.

Sursa: Euronews/Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău