Circa 50 de lideri europeni vor fi prezenți la Summitul Comunității Politice Europene care se va desfășura la Bulboaca la începutul lunii iunie

  • 27 Aprilie 2023 09:52
Circa 50 de lideri europeni vor fi prezenți la Summitul Comunității Politice Europene care se va desfășura la Bulboaca la începutul lunii iunie

La 1 iunie, în satul Bulboaca, în cadrul complexului vitivinicol Castel Mimi, R. Moldova va avea onoarea, pentru prima dată, să găzduiască aproximativ 50 de șefi de state și de guverne din Europa și oficiali ai Uniunii Europene. Pentru cetățenii Republicii Moldova, summitul are o semnificație majoră. Este o recunoaștere internațională, și o oportunitate de a întări legăturile noastre cu țările europene – cu lumea libere, a declarat Maia Sandu în cardul unei conferințe astăzi, 27 aprilie, transmite Radio Chișinău.

Summitul Comunității Politice Europene va avea loc la „Castel Mimi”, o vinărie privată din localitatea Bulboaca, raionul Anenii Noi.

Președinta Maia Sandu a declarat că informațiile despre costurile pentru organizarea evenimentului vor fi făcute publice, iar cheltuielile vor fi acoperite de Guvernul R. Moldova, dar și de Uniunea Europeană.

Pentru acest obiectiv muncim. Vrem să fim parte integrantă a pieței europene, să vindem tot mai multe produse moldovenești în țările UE, să ne conectăm în rețeaua de transport europeană, așa încât moldovenii să poată călători mai ușor, mai ieftin și mai repede. Dorim să contribuim la o Europă mai bine conectată și mai stabilă.

Vrem să demonstrăm că suntem un partener de încredere, gata să contribuie activ la consolidarea unității și securității pe continentul european.

Avem de ce să fim mândri că suntem gazda acestei reuniuni istorice. La Paris, la Viena, la Varșovia și la Roma, în toate capitalele, se va discuta în curând despre Republica Moldova. 

Bulboaca va deveni localitatea moldovenească ce a găzduit 50 de președinți și prim-miniștri europeni. Dintr-o zonă gri și necunoscută multora, Moldova va deveni pe 1 iunie centrul Europei. Să ne implicăm cu toții pentru a arăta că Republica Moldova este un stat democratic, solid, responsabil și dedicat integrării europene. Că Moldova este o țară frumoasă. Și că Uniunea Europeană va fi mai bogată cu Moldova parte din ea”, a menționat președinta.

Șefa statului a mai declarat că în aceste vremuri dificile, când Rusia continuă să ducă un război inuman împotriva Ucrainei, sprijinul diplomatic oferit de acest eveniment este de neprețuit. Țările europene nu vor abandona Republica Moldova în nicio circumstanță. Pacea și democrația vor fi protejate.

La evenimentul de la „Castel Mimi”, care se va desfășura în condiții de securitate sporită, ar urma să participe peste 2.000 de persoane, inclusiv numeroși jurnaliști.

Comunitatea Politică Europeană este un for înființat anul trecut, la inițiativa Președintelui Franței, Emmanuel Macron, unde liderii europeni discută soluții la cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică. Prima reuniune a Comunității Politice Europene a avut loc la Praga în octombrie 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,57 m/s
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
11
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău