Circa 40 de mii de persoane sunt infectate cu hepatite virale cronice
-
27 Iulie 2015 17:59
În Republica Moldova, sunt înregistrate aproximativ 40 de mii de persoane infectate cu hepatite virale cronice, circa 2 mii de cazuri noi fiind înregistrate pe parcursul anului 2014.
În peste 70% din totalul cazurilor hepatita este de tip A, transmite IPN cu referire la statisticile făcute publice de Ministerul Sănătății în preajma Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei.
Deseori, hepatitele virale nu se manifestă prin simptome clare sau decurg într-o formă ascunsă. În alte cazuri, bolnavii acuză oboseală, anxietate, senzație de greutate și dureri în abdomen în partea dreaptă, pierderea poftei de mâncare, îngălbenirea pielii, greață și voma, dureri musculare difuze, prurit.
În funcție de căile posibile de transmitere a infecției, predomină cea sexuală. Cele mai multe cazuri de HVB și HVC acute în anul 2014 au fost înregistrate în rândul persoanelor adulte. Iar cazurile de HVA se înregistrează preponderent la copiii de vârstă preșcolară sau la cei din clasele primare, rar se atestă la adolescenți și mai rar la persoanele adulte.
În ultima perioada se atestă o creștere a incidenței prin hepatita virală A. În 2014, procesul epidemic prin HVA a fost mai intens în raioanele Strășeni, Ungheni, Călărași etc. Virusul se elimină prin masele fecale și este rezistent la factorii de mediu, ceea ce determină transmiterea prin mâinile murdare, produsele alimentare, apa potabilă și cea din bazinele acvatice, utilajul de uz casnic, muștele sinantrope etc.
Hepatitele virale B, C, D pot fi prevenite prin reducerea riscului transmiterii sexuale, prin imunizarea împotriva hepatitei B, sterilitatea instrumentelor în timpul manipulațiilor medicale, dar și vigilență în timpul efectuării manichiurii, pedichiurii, tatuajului, piersingului. Hepatita virală A poate fi prevenită prin respectarea igienei personale: spălarea mâinilor înainte de luarea mesei și după folosirea WC-ului. La fel este vorba despre consumul de apă din surse sigure, spălarea și dezinfectarea jucăriilor, curățarea și dezinfectarea fântânilor.
Pentru virusul hepatitei virale B există un vaccin precalificat de OMS, cu o rată înaltă de protecție. Potrivit specialiștilor, vaccinarea cât mai timpurie, oferă posibilitatea persoanelor de a nu se îmbolnăvi. În Republica Moldova imunizarea contra HVB este inclusă în calendarul național de vaccinări și este gratuită atât pentru copii, cât și pentru adulții din populația cu risc sporit.
Pe 28 iulie este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei cu sloganul: „Oprește hepatita: aceasta depinde de tine”, un eveniment anual la nivel global care focalizează asupra factorilor de risc și are drept scop prevenția și controlul hepatitelor virale.