Circa 25% din populația aptă de muncă a R.Moldova se află în străinătate

  • 23 Decembrie 2016 09:28
Circa 25% din populația aptă de muncă a R.Moldova se află în străinătate

Datele statistice arată că aproximativ 25% din populația aptă de muncă a Republicii Moldova se află în străinătate.

Președintele Casei Naționale de Asigurări Sociale, Laura Grecu, a declarat într-un interviu pentru IPN că fluxul forței de muncă a redus numărul persoanelor asigurate, ceea ce a avut un impact negativ asupra viabilității financiare a sistemului de asigurări sociale.

Laura Grecu a subliniat că ritmul acumulărilor contributive este net inferior ritmului de creștere a cheltuielilor pentru prestațiile sociale, ceea ce creează disproporții considerabile. Respectiv, deficitul bugetului de asigurări sociale se acoperă de bugetul de stat (1340,6 milioane lei). Sustenabilitatea sistemului de pensii este influențată de numărul populației active și al persoanelor ocupate, care s-a majorat, corespunzător, cu 1,5% și 3,3%, în timp ce numărul total al pensionarilor s-a mărit cu 3,1%, iar cheltuielile pentru plata pensiilor – cu 16,9%. Astfel, raportul dintre contribuabili și pensionari constituie 1,24 (numărul persoanelor asigurate la sistemul de pensii reprezintă 846 de mii de persoane din 70,3% din populația ocupată participantă la sistemul asigurărilor sociale de stat).

O altă problemă ține de sectorul economiei tenebre, care constituie estimativ 30%-40%, iar consecințele grave ale acestui fenomen se resimt nu numai în sistemul de asigurări sociale, dar și în alte sectoare ale societății. Recentele sondaje ale populației țării, indică faptul că în anul 2014 aproape 33% din populația activă a Moldovei a fost angajată informal la locul de muncă de bază. De cele mai multe ori angajarea informală a lucrătorilor se efectuează în întreprinderile agricole – unde mai mult de 70% din angajați primesc salarii ,,în plic”.

Laura Grecu a mai spus că, începând cu 1 aprilie 2017, va fi aplicată o nouă formulă de calculare a pensiei, care înlocuiește modalitatea de calcul în vigoare, considerată deosebit de complicată, neînțeleasă de cetățeni și care necesită implicarea lor în colectarea mai multor acte justificative (certificare de salarii, extrase din ordine etc). Noua formulă va asigura interdependența dintre contribuțiile sociale achitate și mărimea viitoarei pensiei. Noua formulă reprezintă un mecanism transparent și simplu de administrat, subliniază președintele CNAS. În același timp, persoanele vor confirma doar stagiul de cotizare realizat până la 1 ianuarie 1999, nefiind necesară prezentarea certificatelor de salariu și a altor documente. De asemenea, la dispoziția plătitorilor de contribuții sociale urmează să fie pus un calculator online al pensiei, care îi va permite persoanei să-și calculeze cu aproximație mărimea viitoarei pensii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău