Circa 20.000 de refugiați ucraineni au beneficiat de asistență medicală în România

  • 13 Februarie 2023 19:00
Circa 20.000 de refugiați ucraineni au beneficiat de asistență medicală în România

Circa 20.000 de refugiați ucraineni au beneficiat de asistență medicală de la declanșarea războiului și până la începutul lui 2023, potrivit unui raport privind accesul acestora la servicii medicale în România și fondurile alocate de Guvern și instituții europene pentru sprijinirea persoanelor strămutate din Ucraina, lansat, luni, de Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Copil (FONPC), transmite Agerpres.

Datele oficiale comunicate de Guvern arată că, în acest interval, 19.594 de refugiați ucraineni au beneficiat de asistență medicală, iar 3.170 au fost spitalizați. Dintre aceștia, 4.590 au fost transportați cu ambulanța la spital. Un număr de 462 de copii au fost vaccinați împotriva poliomielitei și alți 444 împotriva rujeolei - prima doză. De asemenea, peste 1.000 de persoane vârstnice au solicitat servicii sociale.

Accesul la serviciile medicale a fost extins pentru refugiații ucraineni care beneficiază de statutul de protecție temporară. Organizația Mondială a Sănătății, în parteneriat cu Guvernul și alți parteneri, a identificat 24 de clinici de medicină de familie drept clinici care includ refugiați. Acele clinici sunt sprijinite cu limbaj de interpretare, înregistrare, trimitere și sprijin financiar pentru înregistrarea refugiaților și furnizarea de servicii.

Potrivit Guvernului, în 2022, peste 106 milioane de euro au fost plătiți din fonduri publice pentru cazarea și hrana refugiaților prin programul 50/20, reprezentând o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro. Din acești bani, România a primit doar o primă tranșă de 39,1 milioane de euro din ajutorul acordat de Uniunea Europeană pentru a deconta cheltuielile cu masa și cazarea refugiaților ucraineni.

Dintre cei peste 3,2 milioane de cetățeni ucraineni care au trecut granițele în ultimele 12 luni, peste 2,5 milioane au beneficiat de sprijin direct de la Guvern sau partenerii acestuia. În prezent, sunt peste 107.000 de cetățeni ucraineni care au ales să rămână în România, dintre care peste 47.000 sunt copii.

Peste 500 de milioane de euro au fost alocați de la bugetul de stat și partenerii internaționali. Șase ministere sunt implicate în Planul național de măsuri pe termen mediu și lung, peste 20 de legi au fost modificate și adoptate pentru gestionarea persoanelor strămutate din Ucraina, peste 1.500 de autorități locale și 300 de organizații neguvernamentale sunt implicate în furnizarea de sprijin direct refugiaților din Ucraina.

De la începutul crizei din Ucraina și până la sfârșitul lui aprilie 2022, organizațiile membre ale FONPC au sprijinit aproape 380.000 de persoane refugiate, investind peste 6 milioane de euro. Donațiile sau finanțările au fost primite în majoritate covârșitoare (16 organizații din 22) sub formă de fonduri private sau alocări date de către ONG-uri internaționale (inclusiv granturi) și niciun buget nu a fost direct alocat de către vreo autoritate locală, centrală sau din fonduri europene.

Raportul a fost realizat în cadrul programului "Help to help Ukraine", implementat de Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Copil (FONPC) - realizat cu sprijinul CARE - confederație globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei și injustiției sociale, prin programul coordonat și implementat la nivel național de Fundația SERA România, cu sprijinul FONPC.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău