Circa 17% dintre viețuitoarele marine vor dispărea până în 2100 în ritmul actual de încălzire globală
-
12 Iunie 2019 12:12
Circa 17% din populația animalelor marine (pești, nevertebrate, mamifere) ar putea să dispară până în 2100 dacă emisiile de CO2 își mențin ritmul actual, avertizează o evaluare internațională fără precedent, publicată marți în revista americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), citată de AFP.
Deja început, acest declin, care ia în calcul doar efectele climei, fără a lua în considerare alți factori (mai ales pescuitul excesiv și poluarea), ar avea un impact major asupra biodiversității, dar și asupra securității alimentare.
Reuniți în cadrul consorțiului 'FishMIP', 35 de cercetători de pe patru continente și-au prezentat diferitele scenarii pentru a ajunge la această evaluare globală a daunelor cauzate de încălzirea globală asupra resurselor piscicole.
În consecință, dacă emisiile de gaze cu efect de seră își mențin ritmul actual, biomasa globală a animalelor marine ar scădea cu 17% până în 2100 (față de media anilor 1990-1999).
Dacă lumea ar reuși să mențină încălzirea sub 2 grade C, acest declin ar fi limitat la 5%, adaugă studiul.
'Indiferent de scenariile privind emisiile, biomasa globală a animalelor marine va scădea, determinată de o creștere a temperaturii și de o scădere a producției primare', notează cercetătorii.
În ansamblu, cu fiecare grad în plus, oceanul va pierde o cantitate suplimentară de 5% din biomasa animală.
Potrivit studiului, impactul asupra faunei marine va fi extrem de important la nivelul lanțului alimentar: pești și mamifere (mai degrabă decât plancton).
Declinul va fi, de asemenea, mai pronunțat în zonele temperate și tropicale, unde oamenii depind adesea de aceste resurse și le-au redus deja foarte mult.
'Viitorul ecosistemelor marine va depinde în mare măsură de schimbările climatice', a declarat Yunne-Jai Shin, biolog la Institutul de Cercetare pentru Dezvoltare. 'În consecință, măsurile de conservare a biodiversității și de gestionare a pescuitului trebuie reconsiderate', a mai spus ea.
sursa: AGERPRES