Peste 43 de mii de tineri din R. Moldova, chemați să voteze pentru prima dată la alegeri

  • 29 Octombrie 2020 13:48
Peste 43 de mii de tineri din R. Moldova, chemați să voteze pentru prima dată la alegeri

Peste 43 de mii de tineri din R. Moldova sunt chemați pentru prima dată să voteze la alegeri, la cele de duminică, 1 noiembrie. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), numărul tinerilor care au împlinit majoratul până în ziua alegerilor este de 43 de mii 340 de persoane. Totodată, circa 150 de mii de tineri au șansa să voteze în premieră la alegerile prezidențiale.

Percepția generală existentă în Rep. Moldova precum că tinerii au o participare foarte redusă la vot este parțial falsă. Expertul IPRE, Mihai Mogîldea, care monitorizează acest proces electoral, spune că de cele mai multe ori, tinerii nu participă la vot din motive întemeiate.

„Prezența la vot a tinerilor este de 25-30 la sută, în comparație cu o medie generală de circa 50%. Se atestă un interes mai scăzut în rândul tinerilor, dar aceste sunt motivate de faptul că foarte mulți tineri din Republica Moldova se află în prezent peste hotare. Rata de natalitate în anii 2000 a fost mai scăzută. Nu ne putem aștepta ca să existe o prezență mai mare în rândul tinerilor, dacă numărul lor este scădere. Mulți tineri se află la studii sau muncesc în Chișinău, iar pentru a vota la aceste alegeri în Chișinău, au nevoie de un act din localitatea de reședință”, a spus Mihai Mogîldea.

La vot pentru prima dată în viață va merge pe 1 noiembrie și liceana Gabriela Rudnic din Capitală. Tânăra afirmă că Republica Moldova poate fi salvată cu ajutorul oamenilor tineri.

„Sunt foarte entuziasmată și conștientă de responsabilitatea pe care mi-a adus-o această cifră de 18. Dacă aruncăm o privire în jur suntem conștienți că trăim o schimbare și nu e o schimbare obișnuită, și una transformațională. De aceea, și politica trebuie să treacă printr-o schimbare. Ei bine, eu cred în politica nouă și în lideri noi. Eu mai cred într-o țară corectă, într-o țară mai dreaptă și într-o țară din care nu ai vrea să pleci. Această țară poate fi salvată de oameni tineri, cu idei cu idealuri. Și cred că a merge pentru prima dată la vot înseamnă să pui umărul la salvarea acestei țări”, a spus Gabriela Rudnic.

Și pentru Irina Tanașciuc, elevă la liceul „Mihai Eminescu” din Chișinău, dreptul la vot este o posibilitate de a schimba lucruri, iar pandemia nu este un impediment pentru a ieși la vot.

În fruntea țării vreau să fiu o persoană consecventă și demnă, care are ca și prim asigurarea principiilor democratice în stat. Să se bazeze pe sloganul „Vox populi, vox dei”, adică „Vocea poporului, vocea zeilor. Adică poporul trebuie să fie cea mai importantă forță într-un stat integru. De asemenea, cred că votul meu este foarte important, pentru că el îmi posibilitatea să ofer altor generații să ofer un viitor mai bun. Și nu în ultimul rând, voi ieși la vot pentru a fi un cetățean activ. Pandemia, este desigur o presiune suplimentară pentru persoanele care ies la vot, însă nu este un impediment. Masca, mănușile și dezinfectantul sunt armele pe care noi trebuie obligatoriu să le avem atunci când mergem la urne”, a precizat Irina Tanașciuc.

Anterior, expertul Veaceslav Ioniță de la IDIS „Viitorul”, a făcut o analiză prin care arată că numărul tinerilor care pentru prima dată vin la un scrutin, scade an de an. În 2016 erau 180 de mii, iar acum sunt doar 150 de mii de tineri. De asemenea, acesta observă că, totodată, crește și tendința tinerilor de a părăsi țara chiar și la această vârstă. Astfel, dacă în urmă cu patru ani, ponderea tinerilor plecați peste hotare era de 21%, acum aceasta se apropie de 30%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:5,14 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău