Cipru: Soluția cu două state nu este o opțiune, subliniază șefa diplomației germane

  • 09 Ianuarie 2023 19:58
Cipru: Soluția cu două state nu este o opțiune, subliniază șefa diplomației germane

Soluția cu două state la problema Ciprului nu este o opțiune, a declarat luni ministrul de externe german Annalena Baerbock, care a precizat că Berlinul va continua să pledeze pentru o detensionare a situației din insulă, relatează Reuters.

''Germania este ferm de partea voastră. O soluție poate fi găsită numai pe baza rezoluțiilor Națiunilor Unite'', a spus Baerbock, la Berlin, într-o conferință de presă comună cu omologul său cipriot Ioannis Kasoulides, scrie Agerpres.

Insula Cipru este divizată din 1974. După o lovitură de stat a naționaliștilor ciprioți greci, care au încercat o alipire la Grecia, armata turcă a invadat Ciprul. 'Republica Turcă a Ciprului de Nord', autoproclamată în 1983, este recunoscută doar de Ankara, iar sudul cu populație grecească face parte din Uniunea Europeană.

''Divizarea nu poate fi o soluție. Vor urma trei alegeri, în Cipru, Grecia și Turcia, și cu siguranță eforturile pentru a avansa către reluarea unui dialog pot începe numai după alegerile din Turcia'', a afirmat la rândul său Ioannis Kasoulides.

Numeroase încercări făcute de-a lungul anilor pentru a unifica insula Cipru au eșuat.

În ultimii ani, Ciprul de Nord și Turcia s-au pronunțat pentru o soluție cu două state la problema cipriotă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău