Cipru renunță la programul „Pașaportul de aur”, considerat calul troian al rușilor și chinezilor în Europa

  • 15 Octombrie 2020 08:11
Cipru renunță la programul „Pașaportul de aur”, considerat calul troian al rușilor și chinezilor în Europa

Cipru va renunța la controversatul său program denumit „Pașaportul de aur”, care garanta cetățenie și pașaport cetățenilor bogați din afara UE, în special din Rusia, Ucraina, China și țările arabe. Criticii programului au acuzat mereu lipsa lui de transparență și faptul că ar încuraja spălarea de bani.

Prin acest program, considerat un adevărat „cal troian”, cetățenii bogați din țări non-UE puteau primi în două-trei luni un pașaport cipriot dacă investeau 2 milioane de euro în piața imobiliară din Cipru, donau 75.000 de euro pentru fondul de cercetare și dezvoltare, iar alți 75.000 de euro îi vărsau în conturile Organizației pentru Dezvoltare Teritorială, relatează Euronews. Pașaportul le garanta, practic, libera circulație în țările UE.

Suspendarea programului vine după ce postul TV Al-Jazeera a difuzat un material în care jurnaliști de-ai săi, prezentându-se drept intermediari pentru un investitor chinez fictiv și cu cazier, au filmat cu camera ascunsă un înalt oficial, un deputat și un avocat din Cipru care s-au oferit să îi ajute și să rezolve problema. Potrivit legii, persoanele cu antecedente penale nu pot participa la programul de acordare a cetățeniei contra investiții.

Înaltul oficial nu era nimeni altul decât președintele Parlamentului, Demetris Syllouris, care între timp și-a dat demisia, ca și deputatul Christakis Giovanis. 

Suspendarea programului în forma sa actuală va intra în vigoare de la 1 noiembrie, iar procurorul general va începe o anchetă.

Reacțiile nu au întârziat să apară nici la Bruxelles. „Am asistat uluiți cum oficiali de rang înalt făceau tranzacții cu cetățenia europeană în schimbul unor recompense financiare”,  a declarar un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Președinta Ursula von der Leyen „a fost foarte clară când a spus că valorile europene nu sunt de vânzare”, a punctat el, anunțând totodată că executivul european examinează dacă schema de acordare a cetățeniei respecta legislația UE și dacă nu e cazul cumva să lanseze o procedură de infringement împotriva Ciprului.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău