Cipru | Posibilitate a reluării negocierilor privind reunificarea insulei

  • 23 Iulie 2018 17:53
Cipru | Posibilitate a reluării negocierilor privind reunificarea insulei

O emisară a Organizației Națiunilor Unite (ONU), Jane Holl Lute, a început luni o serie de contacte cu liderii ciprioți pentru a evalua posibilitatea reluării negocierilor privind reunificarea insulei mediteraneene, divizată de aproape 45 de ani, relatează AFP, citată de Agerpres.

Dna Lute, fostă responsabilă din cadrul Ministerului american de Interne, s-a întâlnit cu președintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, fără să facă declarații la încheierea reuniunii lor de trei ore.

Ea are prevăzută în cursul zilei o întâlnire și cu liderul cipriot-turc Mustafa Akinci, care se află la conducerea Republicii Turce a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de Ankara.

Cipru este divizat de la invadarea de către armata turcă în 1974 a părții de nord a insulei, ca reacție la o lovitură de stat ce viza unirea cu Grecia și care a provocat o puternică preocupare în rândul minorității cipriote-turce.

Potrivit agenției cipriote de presă CNA, dna Lute va avea în curând consultări la Atena, Ankara, Londra și Bruxelles. Grecia, Turcia și Marea Britanie sunt din 1960 ''garanții'' independenței Ciprului.

Ea va întocmi un raport pe care îl va preda secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care i-a încredințat recent misiunea de a studia dacă sunt întrunite condițiile pentru reluarea negocierilor, ce au suferit un eșec în urmă cu un an în Elveția.

Unul dintre punctele impasului în negocieri se referă la situația militarilor turci staționați în partea cipriotă-turcă a insulei. Anastasiades cere retragere lor totală, în timp ce Akinci refuză.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău