Cineaștii din R.Moldova își doresc un Fond pentru finanțarea producțiilor cinematografice

  • 23 Iunie 18:46
Cineaștii din R.Moldova își doresc un Fond pentru finanțarea producțiilor cinematografice

Cineaștii din Republica Moldova consideră că este imperios necesară existența unui Fond al Cinematografiei, independent de resursele pe care le primesc producătorii de film de la stat pentru ființarea producțiilor cinematografice și pe care le consideră nesemnificative. Sugestiile au fost formulate în cadrul audierilor publice cu privire la Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii cinematografiei, transmite IPN.

Potrivit producătorului și regizorului Valeriu Andriuță, fără respectivul fond, rezultatul în cinematografie va fi pe măsura sumelor de bani „mizere de la stat”. „Noi nu putem să dăm rezultate cu bani de buzunar”, spune acesta.

În proiectul pentru modificarea Legii cinematografiei nu există o claritate privind sursa de formare a respectivului Fond. Deputatul Adrian Lebedinschi, președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, a propus ca acesta să fie format din donațiile persoanelor fizice și juridice, pe când cineaștii propun ca acest lucru să se facă din impozitele pe care le achită cetățenii. De asemenea nu a fost stabilit cum vor fi distribuiți banii.

Proiectul legii a fost elaborat de către Consiliul Național al Cinematografiei, împreună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, și stabilește termeni generali de finanțare a cinematografiei. Prin acest proiect s-a propus excluderea pe cât posibil a implicării Centrului Național al Cinematografiei în activitatea agenților economici din cinematografie, dar și trecerea CNC-ului la autogestiune.

Cineastul Virgiliu Mărgineanu a remarcat că în Republica Moldova nu există o piață de desfacere pentru filme, ce ține de distribuția lor, în contextul în care există două cinematografe. În opinia sa, Moldova trebuie să producă filme și să se promoveze pe plan internațional.

Propuneri în scris de completare a proiectului sunt așteptate la Comisie până săptămâna viitoare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
34
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:5,1 m/s
Fri
27
Sat
25
Sun
23
Mon
23
Tue
24

Curs oficial BNM 07 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6789 -0.0106
USD 16.6157 -0.0223
RON 4.0694 -0.0038
UAH 0.6000 -0.0012
RUB 0.2261 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău