Cine vrea să distrugă industria zahărului (Adevărul)

  • 15 Iulie 2014 09:01
Cine vrea să distrugă industria zahărului (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 15 IULIE

Adevărul încearcă să afle cine vrea să distrugă industria zahărului. Câțiva producători de sucuri din Republica Moldova le cer autorităților liberalizarea pieței zahărului, astfel încât să fie eliminată taxa la importul zahărului din trestie. Specialiștii din domeniu spun însă că o astfel de decizie ar fi o catastrofă pentru gospodăriile agricole ce cultivă sfeclă de zahăr. Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova  consideră că în spatele acestei idei s-ar afla, de fapt, „dorința unei companii producătoare de conserve, care timp de câțiva ani se află în proces de judecată din cauza  neîndeplinirii obligațiunilor contractuale de plată pentru zahărul livrat, de a-și crește profiturile din contul ieftinirii radicale a zahărului pe piața internă“.

Tot Adevărul scrie ca în locul microbuzelor, primarul Dorin Chirtoacă vrea să aducă, din toamnă, 70 de autobuze, fiind anunțată o licitație în acest sens. Administratorii rutelor de maxi-taxi susțin că tenderul ar fi organizat în favoarea unui consilier liberal, care ar fi importat deja mai multe mașini.

Nicolae Negru opinează în Ziarul Național că  dacă tarifele sunt mici și nu asigură acoperirea cheltuielilor pe care le suportă administratorii rutelor de maxi-taxi, acestea trebuie ajustate la noile realități economice. Doar că, în mod ciudat, argumentul cifrelor lipsește din discursul ambelor părți, subliniaza publicistul. Ce venit lunar aduce un microbuz, care sunt cheltuielile, cât primește un șofer, cât este profitul proprietarilor de microbuze? Opinia publică nu cunoaște aceste cifre, ca să poată lua o atitudine corectă. Potrivit editorialistului, șoferii nu trebuie să sufere din cauză că suntem într-un an electoral și majorarea tarifelor ar influența rezultatele electorale ale cuiva. Pe de altă parte, pasagerii nu trebuie să fie ostaticii apetitului nestăpânit al transportatorilor. Se cere o soluție luată cu mult calm, în cunoștință de cauză, care să se înscrie în strategia de dezvoltare a Chișinăului, dacă aceasta există, firește, consider Nicolae Negru.

Silvia Grigore și Olga Ciolacu au cântat la Moscova pentru Igor Dodon și Uniunea Vamală, anunță Timpul. Potrivit publicației, interpretele au concertat la Moscova în cadrul unei întâlniri a lui Igor Dodon, liderul PSRM, cu diaspora moldovenească din capitala rusă. Ele au cântat în fața unei săli semi-goale, printre baloane roșii și indivizi în tricouri cu simbolică socialistă. “Trăiască moldovenii!” și “Hai, poehali!”. Cu aceste cuvinte, Silvia Grigore a coborât în sală, precizează Timpul.

Un alt editorialist de la Ziarul Național, Petru Bogatu consider că există concesii morale pe care un om cult nu are dreptul să le facă în niciun caz, chit că moare de foame. Dănțuitul sau cântatul de partea Moscovei este un serviciu făcut inamicului care încearcă să ne readucă sub stăpânirea sa. Și pentru aceste fapte orice trădător plătește. În cel mai bun caz, cu obrazul, conchide editorialistul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău