Cine sunt europenii care-i susțin pe Shor și Plahotniuc (Revista presei)

  • 04 Septembrie 2018 09:32
Cine sunt europenii care-i susțin pe Shor și Plahotniuc (Revista presei)

Revista presei din 4 septembrie 2018.

Cotidianul relevă „cine sunt europenii care-i susțin pe Shor și Plahotniuc și care au participat la provocarea organizată de Ilan Shor în Piața Marii Adunări Naționale. De fapt, „europarlamentarii” s-au dovedit a fi unul singur, scrie Cotidianul, austriaca Barbara Kappel, membră a grupului  Europa Națiunilor și a Libertății (ENF) – cel mai eurosceptic din Parlamentul European și care pledează deschis pentru desființarea Uniunii Europene. Kappel, care a apărut în PMAN lângă Shor, este chiar cea care a organizat în luna iulie, la Strasbourg, o vizită a premierului Filip, președintelui Parlamentului Candu și a vicepreședintelui PD Vladimir Cebotari, susține publicația. Aceasta are și strânse legături cu Federația Rusă, iar partidul austriac din care face parte este partener al „Edinaia Rossia”, formațiunea care se află la putere în Rusia și care este condusă neoficial de Vladimir Putin”. Autorul vede  o serie de coincidențe care duc toate spre Rusia și se întreabă „de ce, brusc, cei mai înfocați apărătorii ai lui Putin și duri eurosceptici de la Bruxelles s-au transformat și în susținători ai Republicii Moldova?

„Protestele din Moldova par să fie la o etapă intermediară după proporția capitalului uman atras în joc, de aceea, guvernarea depune eforturi pentru ca acestea să descrească, observă politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN. Prin stagnarea protestelor, guvernarea vrea să afecteze credibilitatea opoziției în exterior și să neutralizeze puterea de convingere a acesteia în dialogul cu UE. Potrivit autorului, principala instituție împotriva căreia liderii PDM au pornit ofensiva este Parlamentul European, după sistarea oricărei asistenței europene pentru neîndeplinirea pre-condițiilor politice. PDM continuă să implementeze, în propria manieră, condițiile tehnice pentru asistența macro-financiară. Următorul pas al guvernării va fi introducerea vectorului european în Constituție, preconizat pentru toamna 2018, care va reanima confruntarea geopolitică cu Igor Dodon, care inevitabil va lansa mesaje eurosceptice în contextul desfășurării Congresului Mondial al Familiilor (14-16 Septembrie 2018). Prin asemenea suprapunere de evenimente, guvernarea va încerca să-și consolideze imaginea, dar și să genereze o competiție pentru atenția publicului, cu mai multe dosare artificial provocate, care să obosească opoziția protestară”, comentează expertul.

Comentând manifestările unioniștilor de sâmbătă și duminică din Chișinău, editorialistul Nicolae Negru de la Ziarul Național, leagă acțiunile poliției de campania electorală. „Guvernarea, sigur, a profitat din nou pentru a-și face campanie electorală în mediul stataliștilor, antiunioniștilor și românofobilor, stingerea luminii în PMAN a fost un exces evident de etalare a mușchilor polițienești, autocarele tinerilor veniți de peste Prut puteau fi verificate la Chișinău, nu neapărat întoarse la Strășeni, scrie autorul, amintind totodată de atitudinea grijulie a poliției față de partidul lui Șor și liderul acestuia.

Intervenția în forță a polițiștilor moldoveni împotriva autocarelor cu unioniști, care au participat la „Marșul Centenar“ din acest weekend, se înscrie în planul „oamenilor lui Plahotniuc“ de menținere a Republicii Moldova în zona gri a instabilității la granița dintre EST-VEST, din dorința acestora de a guverna „rusește pe banii europenilor, citim în Adevărul. Potrivit autorului, după ce a distrus bruma de credibilitate castigate odată cu parafarea Acordului de Asociere și Liber Schimb cu UE, astăzi Republica Moldova este sinonimă cu Republica sa, un stat ermetic, subjugat rețelei sale subterane de interese”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău