Cine sunt câștigătorii Premiului Nobel pentru Chimie 2020

  • 07 Octombrie 2020 13:42
Cine sunt câștigătorii Premiului Nobel pentru Chimie 2020

Premiul Nobel pentru chimie a fost acordat miercuri lui Emmanuelle Charpentier (Franța) și Jennifer Doudna (SUA), două geneticiene care au creat "foarfecele molecular" capabil să modifice genele umane, un avans considerat revoluționar, scrie AFP, citat de Hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, acest premiul este decernat pentru "dezvoltarea unei metode de editare a genelor", cu "un instrument pentru rescrierea codului vieții", a subliniat juriul de la Stockholm.
 
Emmanuelle Charpentier (51 de ani) și Jennifer Doudna (56 de ani) devin astfel a șasea și a șaptea femeie care câștigă Premiul Nobel pentru chimie din 1901.

În iunie 2012, cele două geneticiene și colegii lor descriu în revista Science un nou instrument capabil să simplifice modificarea genomului. Mecanismul se numește Crispr/Cas9 și este supranumit "foarfecele molecular".

Dacă terapia genetică constă în inserarea unei gene normale în celulele care au o genă defectă. precum un cal troian, Crispr merge mai departe: în loc să adauge o genă nou, instrumentul modifică o genă existentă.

Este ușor de folosit, puțin costisitor și permite oamenilor de știință să taie ADN-ul exact acolo unde doresc, pentru a crea sau corecta spre exemplu o mutație genetică.

Descoperirea, deși recentă, era citată de mai mulți ani printre favoritele la Nobel. Dar ea a fost și obiectul unor dispute privind brevetele,m în special cu cercetătorul american de origine chineză Feng Zhang.

William Kaelin, Premiul Nobel pentru Medicină 2019, afirma că "modificarea genetică prin Crispr este de departe în fruntea" descoperirilor deceniului în medicină. Cele două cercetătoare erau de asemenea citate printre favoritele pentru Nobelul pentru medicină.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
29,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,09 m/s
Sat
27
Sun
28
Mon
24
Tue
26
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău