Cine sunt candidații aprobați pentru funcțiile de ambasadori ai R.Moldova în Uniunea Europeană și Turcia

  • 15 Octombrie 2019 17:28
Cine sunt candidații aprobați pentru funcțiile de ambasadori ai R.Moldova în Uniunea Europeană și Turcia

Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană a aprobat marți candidații pentru funcțiile de ambasadori ai R.Moldova în Uniunea Europeană și Turcia.

Potrivit agenției INFOTAG, pentru funcția de șef al misiunii diplomatice a RM în UE este propusă Daniela Morari, care până nu demult, timp de trei ani, ocupat funcția de viceministru și apoi de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). La minister ea a fost responsabilă de integrarea europeană, precum și a participat la negocierile privind semnarea Acordului de Asociere RM-UE și a Acordului privind liberalizarea regimului de vize. Cu două luni în urmă ea a fost transferată în altă funcție la MAEIE.

Fostul bașcan al Găgăuziei (1999-2002), actualmente consilier pentru afaceri internaționale al bașcanului autonomiei, Dumitru Croitor, este propus la funcția de Ambasador în Turcia. El a fost anterior Ambasador al R.Moldova în Elveția (2002-2006). Ulterior, el a rămas să locuiască în Elveția, apoi a revenit în țară, devenind consilier al bașcanului Găgăuziei.

Potrivit legislației, șefii misiunilor diplomatice sunt numiți și rechemați din funcție de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile de numire în aceste funcții sunt înaintate Guvernului de către ministrul Afacerilor Externe, în consultare cu Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană. În același timp, În același timp, înainte ca problema să fie pusă în discuție, MAEIE trebuie să primească acordul țării gazdă. De această dată, R.Moldova nu a solicitat încă acordul privind candidații discutați. Președintele Comisiei, Iurie Reniță, și-a exprimat dorința ca candidații să primească avizul consultativ al comisiei parlamentare de profil înainte de a conveni candidaturile cu partea gazdă, d eoarece, în caz contrar, avizul deputaților devine o formalitate.

În prezent, sunt vacante și funcțiile de ambasador al R.Moldova în SUA, China, Italia, iar în câteva țări, mandatele diplomaților moldoveni au expirat de mult. Complexitatea numirii constă și în faptul că este dificil pentru președinte și guvern să ajungă la un numitor referitor la candidații.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău