Cine și cum va stabili condițiile acordării indemnizaților pentru incapacitate temporară de muncă

  • 03 Mai 2019 11:17
Cine și cum va stabili condițiile acordării indemnizaților pentru incapacitate temporară de muncă

Dreptul la indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă în cazul bolilor obișnuite, a accidentelor nelegate de muncă, îngrijirii copilului, în caz de carantină și protezare ortopedică se va stabili de către angajator pentru primele cinci zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă, din mijloacele financiare ale angajatorului, dar nu mai mult de 15 zile calendaristice cumulative, transmite IPN cu referire la o modificare propusă de MSMPS la Regulamentul privind stabilirea și plata indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă.

Stabilirea indemnizației se va face de către angajator în temeiul certificatului medical. Începând cu ziua a șasea de incapacitate temporară de muncă, indemnizația se va stabili de casele teritoriale de asigurări sociale, în baza informației din certificatul medical, transmisă prin intermediul conexiunilor intersistemice securizate, autentificate prin semnătura electronică a persoanei responsabile ale prestatorilor de asistență medicală.

O altă modificare se propune la Regulamentul cu privire la condițiile de stabilire, modul de calcul și de plată a indemnizației paternale aprobat prin Hotărârea Guvernului din 15 noiembrie 2016. Acesta se referă la extinderea termenului de adresare a taților asigurați pentru stabilirea indemnizației paternale, până la 12 luni de la data nașterii copilului. În prezent, termenul este de 30 de zile din data acordării concediului paternal.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău