Cine îl va înlocui pe Dorin Chirtoacă?

  • 26 Mai 2017 16:52
0%
00:00:00
00:00:00

Primăria Capitalei a rămas fără conducere, după ce joi, 26 mai, primarul Dorin Chirtoacă a fost reținut de ofițerii CNA într-un dosar de trafic de influență, iar cei doi adjuncți ai săi, sunt cercetați în dosare de corupție. Legislația din Republica Moldova nu prevede în mod expres ce se întâmplă în astfel de condiții, iar unii experți în domeniul administrației publice susțin că această situație ar putea crea un blocaj în activitatea Primăriei. 

După ce primarul Dorin Chirtoacă a fost reținut de către ofițerii CNA în dosarul parcărilor cu plată, fiind bănuit de trafic de influență, Capitala a rămas fără conducere. Potrivit legii, în acest caz, primarul ar trebui să fie înlocuit de către unul dintre viceprimari, însă cei doi adjuncți ai edilului au fost reținuți anterior în dosare de corupție. Primarul ar putea delega, sub proprie răspundere, exercitarea atribuțiilor sale, după caz, secretarului consiliului pe întreaga durată a absenței sale, însă și secretarul Consiliului Municipal de la Chișinău, Valentin Didencu a fost reținut ieri de către ofițerii CNA.

Potrivit legii administrației publice locale, dacă primarul și viceprimarii ar fi suspendați din funcție, atunci Consiliul municipal Chișinău ar trebui să desemneze o conducere interimară, în termen de 5 zile. Însă primarul Dorin Chirtoacă și viceprimarul Nistor Grozavu nu sunt suspendați din funcție. Iar această situație nu este prevăzută în lege și ar fi nevoie de o interpretare oficială din partea Parlamentului, susține directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui.

„Niciodată nu a mai existat o astfel de situație și este total neprevăzută de legislație. Este o lacună legislativă, care la prima vedere nu are soluție. Cine ar putea să creadă că primul municipiul nu va avea suficienți viceprimari, sau că toți aceștia nu-și vor putea exercita atribuțiile. Este nevoie de interpretare oficială”, a constatat Viorel Furdui.

Reținerea lui Dorin Chirtoacă ar afecta în primul rând raportul de forțe politice în municipiul Chișinău, mai puțin însă la nivel central, întrucât o alianță de guvernare s-ar contura deja și fără liberali, a comentat pentru Radio Chișinău, analistul politic Vlad Țurcanu.

„Reținerea lui Dorin Chirtoacă ar putea avea repercusiuni, în primul rând, asupra raportului de forțe politice în municipiul Chișinău și e de urmărit care dintre cele două partide cu greutate PD sau PSRM vor capitaliza această probabilă coborâre de pe scena politică a lui Dorin Chirtoacă, pentru că Partidul Liberal și așa era în cădere liberă din punctul de vedere al imaginii și al susținerii de care beneficia în rândul electorilor. Dar un cuvânt greu ar urma să-l aibă și chișinăuienii, în perspectiva unor alegeri anticipate, până în prezent, chișinăuienii nu au cedat niciodată Capitala Republici Moldova unor forțe de stânga, pro-rusești. Cu privire la modul cum se va configura majoritatea parlamentară după o eventuală plecare din arcul guvernamental al PL, nu cred că ar exista probleme din acest punct de vedere pentru PDM, o alianță, de facto, constituindu-se, deja în ultimele săptămâni fără PL”, a declarat Vlad Țurcanu.

Partidul Liberal, al cărui prim-vicepreședinte este Dorin Chirtoacă, nu a făcut încă declarații pe marginea acestui caz. Consiliul Republican al partidului se va întruni astăzi într-o ședință extraordinară, la ora 16.00. Amintim, că nu este singurul caz când un primar este reținut dar continuă să conducă localitatea. De exemplu, primarul de Bălți, Renato Usatîi este dat în căutare, iar primarul de Orhei, Ilan Șor, se află în arest la domiciliu, însă nu au fost suspendați din funcție.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Perspective
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău