Cine este personalitatea care va apărea pe următoarea bancnotă de 50 de lire

  • 15 Iulie 2019 19:15
Cine este personalitatea care va apărea pe următoarea bancnotă de 50 de lire

Alan Turing, matematicianul care în cel de-al Doilea Război Mondial a jucat un rol decisiv în spargerea codurilor folosite de mașina Enigma, va apărea pe următoarea bancnotă de 50 de lire sterline, a anunțat luni guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney.

„În calitate de părinte al informaticii și inteligenței artificiale, precum și de erou de război, contribuțiile lui Alan Turing au fost de anvergură și deschizătoare de drumuri. Turing este un gigant pe umerii căruia mulți stau în prezent”, a declarat Mark Carney într-un discurs la Muzeul Științei și Industriei din Manchester, potrivit Agerpres.

Mașina electromecanică pusă la punct de Alan Turing, un precursor al computerelor moderne, a jucat un rol cheie în descifrarea codului Enigma, cu care germanii codificau mesajele în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Se estimează că munca lui Alan Turing la Bletchley Park, centrul de criptanaliză al Regatului Unit, a scurtat războiul în Europa și a salvat mii de vieți.

În pofida contribuțiilor sale, Alan Turing a fost judecat pentru homosexualitate în 1952, când acest comportament sexual era încă încriminat în Regatul Unit, și a fost castrat prin injecții de estrogen, ca alternativă la închisoare.

Alan Turing a murit în 1954, în vârstă de 41 de ani, în urma otrăvirii cu cianură.

Pe lângă imaginea lui Turing, noua bancnotă de 50 de lire sterline va mai include un tabel și o formulă matematică dintr-o lucrare a lui Turing datând din 1936, un desen tehnic al mașinii care a fost utilizată la spargerea codului Enigma precum și un citat al lui Turing cu privire la dezvoltarea inteligenței artificiale, „aceasta este doar o anticipare a ceea ce va veni și doar o umbră a ceea ce va fi”.

Alan Turing a fost selectat de pe o listă care conținea 12 candidați cu contribuții în domeniile științei și matematicii, printre care se număra și Stephen Hawking.

Pe actuala bancnotă de 50 de lire figurează inginerul James Watt și partenerul său Matthew Boulton, cei care au dezvoltat și promovat un motor cu aburi la finele secolului 18.

Bancnota de 50 de lire sterlină este cea mai mare valoroasă bancnotă a Băncii Angliei și este foarte rar utilizată în tranzacțiile zilnice. BoE estimează că noua bancnotă cu figura lui Alan Turing va intra în circulație la finele lui 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău