Cine este Andrii Sîbiga, noul șef al diplomației ucrainene, după demisia lui Dmitro Kuleba

  • 05 Septembrie 18:55
Cine este Andrii Sîbiga, noul șef al diplomației ucrainene, după demisia lui Dmitro Kuleba

Parlamentul ucrainean a aprobat joi numirea lui Andrii Sîbiga în funcția de ministru de Externe, care îl înlocuiește pe Dmitro Kuleba, în cadrul celei mai mari remanieri guvernamentale de la începutul invaziei ruse pe scară largă, au anunțat legiuitorii de la Kiev, potrivit AFP și Reuters.

„Prima numire – Andrii Sîbiga ca ministru al afacerilor externe al Ucrainei”, a afirmat deputatul Iaroslav Jelezniak, adăugând că 258 de parlamentari au votat în favoarea numirii, potrivit HotNews

Anterior în cursul zilei de joi, Rada Supremă ucraineană aprobase cu 240 de voturi – minimum necesar fiind de 226 de voturi – demisia prezentată în ajun de ministrul Dmitro Kuleba.

„Parlamentul l-a demis pe Dmitro Kuleba din postul de ministru al afacerilor externe”, a scris Jelezniak, pe contul său de Telegram, informația fiind confirmată de mai mulți parlamentari, conform Agerpres.

Potrivit deputaților ucraineni, Kuleba, în vârstă de 43 de ani, nu a fost prezent în parlament pentru acest vot.

Surse intervievate de AFP în cercurile politice au declarat că Dmitro Kuleba nu a plecat de bunăvoie, demisia sa fiind impusă de președinție care ar urma să-și consolideze astfel controlul asupra acestui minister cheie.

Marți seară, șeful grupului parlamentar majoritar, David Arahamia, anunțase că opțiunea partidului președintelui Volodimir Zelenski (care are o majoritate absolută în Rada Supremă) pentru înlocuirea lui Kuleba era actualul ministru adjunct de externe și fost consilier al șefului statului, Andrii Sîbiga.

De altfel, după cum arăta joi un document aflat în baza de date a Radei Supreme, președintele Zelenski propusese deja parlamentului ca Sîbiga să fie numit șef al diplomației.

Zelenski explică remanierea guvernamentală prin nevoia unei „noi energii”

Parlamentul ucrainean a aprobat încă de miercuri demisia altor trei miniștri care își părăsesc funcția în această importantă reformă guvernamentală.

Peste 10 membri ai guvernului își vor părăsi pozițiile în cadrul acestei remanieri care, potrivit lui Zelenski, încearcă să imprime o „energie nouă” acțiunii guvernamentale.

Kuleba, alți cinci miniștri vicepremieri și șeful Fondului Bunurilor Statului, însărcinat cu privatizări, și-au prezentat deja demisia Parlamentului.

Potrivit unor relatări, lui Kuleba i s-ar putea oferi un post important în care să fie responsabil de integrarea Ucrainei în NATO, obiectivul major al Kievului, notează AFP.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, l-a sunat miercuri pe Kuleba pentru a-și exprima „marea sa apreciere și prietenie”, le-a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Dmitro Kuleba a fost una dintre personalitățile ucrainene cele mai vizibile de la începutul războiului cu Rusia.

El a cerut neîncetat Occidentului mai multă susținere și a încercat să covingă țări curtate de Moscova – din Africa sau Asia – să susțină Kievul.

Tot în cadrul votului de joi din parlamentul ucrainean, Olha Stefanișina a fost numită la șefia Ministerului Justiției și vicepremier pentru integrare europeană și euro-atlantică, informează publicația independentă Meduza.

De asemenea, a fost numit un nou ministru pentru dezvoltarea comunităților și teritoriilor și, în același timp, viceprim-ministru pentru reconstrucția Ucrainei: Oleksii Kuleba. Anterior, el a condus Administrația militară regională din Kiev, apoi a devenit șeful adjunct al Biroului prezidențial ucrainean.

Cine este Andrii Sîbiga 

Mai puțin cunoscut și mai puțin mediatizat decât Kuleba, Sîbiga, în vârstă de 49 de ani, a fost ministru adjunct al Afacerilor Externe.

El este considerat o figură importantă în diplomația ucraineană.

Sîbiga vorbește poloneză și engleză și a ocupat îndeosebi postul de ambasador în Turcia, din 2016 până în 2021.

Este considerat a fi mai apropiat de șeful cabinetului prezidențial, Andrii Yermak, decât predecesorul său Kuleba, cea mai proeminentă plecare în cadrul remanierii, notează AFP.

Zelenski a afirmat în luna martie că ucrainenii se pot aștepta la mai multe remanieri în guvern.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:8,75 m/s
Tue
21
Wed
17
Thu
18
Fri
18
Sat
20
Arhivă Radio Chișinău