Cine ar fi diplomații străini atacați de Igor Dodon. „Este culmea impertinenței și a limbajului mojicesc în relațiile cu ambasadorii UE”

  • 15 Februarie 2020 13:33
Cine ar fi diplomații străini atacați de Igor Dodon. „Este culmea impertinenței și a limbajului mojicesc în relațiile cu ambasadorii UE”

Deputatul blocului ACUM, Iurie Reniță, susține că președintele Igor Dodon urmează exemplul lui Vladimir Voronin când atacă ambasadorii străini și a spus cine ar putea fi diplomații străini la care s-a referit acesta.

„Dodon pune în aplicare indicațiile Kremlinului. După ce a apostrofat ambasadorii noștri la recentele întrevederi de la MAEIE și Președinție, excelând într-un limbaj bădărănesc ce-l caracterizează plenar, vedeta nr.1 a politicii externe moldovenești și-a amintit de politicile “diplomatice” ale “profesorului” sau de altă dată - Vladimir Voronin. De la acesta a însușit de minune ce înseamnă a arăta, inițial, cu degetul, ca, mai apoi, să purceadă la expulzarea diplomaților și ambasadorilor. Profund inspirat și recunoscător politicilor similare de la Kremlin, Dodon, contrar prevederilor constituționale, atacă ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene că, chipurile, s-au implicat în treburile interne ale Republicii Moldova. Exact același lucru l-a făcut și Voronin în 2009, când a expulzat câțiva diplomați români, ulterior declarând persona non-grata Ambasadorul României la Chișinău”, a afirmat deputatul. 

El a adăugat că „tupeul lui Dodon depășește orice limită și decență diplomatică, pe care el nu le are cu desăvârșire”. „Este culmea impertinenței și a limbajului mojicesc în relațiile cu ambasadorii UE. Ați văzut vreodată un „limbaj diplomatic” similar, pe care Dodon l-ar utiliza în public, când e vorba de „activitățile diplomatice” ale Ambasadorului și a „diplomaților” Federației Ruse la Chișinău? Niciodată! Din simplul motiv că Dodon este exponentul de vază al intereselor rusești în Republica Moldova.Oare chiar Ministerul de Externe și Guvernul nu au elementara decență (dar și obligațiune!) să-i tempereze vedetei nr. 1 a diplomației moldovenești „apucăturile diplomatice”? Cu atât mai mult cu cât acesta are și un consilier prezidențial pentru politică externă, care vreo 10 ani a tot stat la Bruxelles, ducând brațe de flori la Ambasada și la Misiunea Federație Ruse în Belgia și la UE. Oare chiar Ambasadorii României, Poloniei și a UE la Chișinău sunt inamicii „statalității și neutralității permanente” a Republicii Moldova, conform gândirii total intoxicate de ură proletară a lui Dodon? Tot mai pregnant se conturează o tendință foarte periculoasă a lui Igor Dodon de a compromite unele state ale UE și chiar Uniunea Europeană din simplul motiv că acestea nu vor să facă jocul lui și al PSRM-ului, respectiv al Rusiei. Pentru Dodon nu UE și partenerii noștri adevărați sunt importanți, ci doar indicațiile de la Kremlin, pe care le execută cu o docilitate incredibilă”, a declarat Iurie Reniță. 

Amintim că Igor Dodon a acuzat unii ambasadori ai țărilor UE acreditați la Chișinău că ar susține partidele de opoziție, PAS și Platforma DA, și că ar bloca cooperarea Guvernului Chicu cu Bruxelles-ul. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău