Cine a câștigat Premiul Nobel pentru Economie

  • 12 Octombrie 2020 17:33
Cine a câștigat Premiul Nobel pentru Economie G4media.ro

Premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit, luni, la Institutul Karolinska din Stockholm, americanilor Paul R. Milgrom și Robert B. Wilson pentru "îmbunătățirile aduse teoriei licitației și invențiilor referitoare la noile formate ale licitației", informează site-ul oficial nobelprize.org, citat de Agerpres.

Noile formate ale licitației reprezintă "un exemplu minunat" al modului în care cercetările de bază pot ulterior genera invenții de care va beneficia societatea. Laureații din acest an, Paul Milgrom și Robert Wilson, de la Universitatea Stanford, au studiat cum funcționează licitațiile. De asemenea, ei au folosit cunoștințele dobândite pentru a schița noi formate ale licitației pentru bunuri și servicii care sunt dificil de vândut în mod tradițional, cum ar fi frecvențele radio. Au beneficiat de descoperirile lor vânzătorii, cumpărătorii și plătitorii de taxe din întreaga lume, precizează nobelprize.org.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Economie a fost câștigat de economiștii Abhijit Banerjee, Esther Duflo și Michael Kremer pentru că "au introdus o nouă abordare pentru a obține răspunsuri serioase privind cele mai bune metode de a lupta împotriva sărăciei globale. Cercetările lor au îmbunătățit considerabil capacitatea noastră de a lupta împotriva sărăciei globale, care este acum un domeniu de cercetare înfloritor".

Fiecare premiu este însoțit de un cec în valoare de zece milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Premiul Nobel pentru Economie a fost instituit în anul 1968 de Banca Centrală a Suediei și a fost decernat prima dată în 1969. Premiul este finanțat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanțate de Fundația Nobel.

Tradiționala ceremonie de înmânare a premiilor Nobel organizată la Stockholm pe 10 decembrie, dată la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel, a fost anulată în acest an din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău