Cinci țări din UE, chemate la ordine de Bruxelles pentru netranspunerea legislației împotriva rasismului și xenofobiei

  • 18 Februarie 2021 18:21
Cinci țări din UE, chemate la ordine de Bruxelles pentru netranspunerea legislației împotriva rasismului și xenofobiei

Comisia Europeană a cerut joi Belgiei, Bulgariei, Finlandei, Poloniei și Suediei "să transpună pe deplin" o legislație a UE din 2008 care penalizează manifestațiile de rasism și xenofobie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Decizia-cadru" din 28 noiembrie 2008 prevede ca "manifestațiile grave de rasism și xenofobie să fie pedepsite prin sancțiuni penale eficiente, proporționate și disuasive în întreaga UE", a reamintit Comisia Europeană, care a trimis o scrisoare de punere în întârziere unui număr de cinci țări.

Estonia și România au fost și chemate la ordine pe această temă de către executivul european în octombrie 2020.

Comisia Europeană estimează în special că legislațiile belgiană și bulgară nu permit ca motivele rasiste și xenofobe să fie luate în considerare drept circumstanțe agravante pentru o infracțiune.

De asemenea, executivul comunitar consideră că Bulgaria, Finlanda, Suedia și Polonia au eșuat în diverse grade în transpunerea corectă a "penalizării apologiei, negării sau banalizării grosiere a crimelor internaționale și a Holocaustului".

Finlanda nu a procedat în așa fel încât infracțiunile legate de rasism și de xenofobie să poată face obiectul anchetelor și al urmăririi penale fără un demers al victimei, potrivit Comisiei, care reproșează de asemenea Poloniei că nu a transpus corect regulile legate de incitarea la violență rasistă și xenofobă.

Cele cinci țări au la dispoziție două luni pentru a răspunde observațiilor ridicate de Comisia Europeană, iar, dacă nu vor face acest lucru, executivul comunitar poate decide să le trimită un "aviz motivat", în cadrul unei proceduri care poate duce în final la sesizarea justiției europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău