Oleg Alexa: Nu este exclusă sistarea altor rute de microbuz din cauză că nu ar fi rentabile

  • 02 Martie 2020 14:10
Oleg Alexa: Nu este exclusă sistarea altor rute de microbuz din cauză că nu ar fi rentabile

Cinci rute de microbuz din municipiul Chișinău și-au sistat, de astăzi, activitatea. Este vorba de rutele 108, 178, 135, 129 și 175. Potrivit președintelui Consiliului Asociației Patronale a Transportatorilor Auto, aceste rute nu sunt rentabile. Călătorii au așteptat în zadar microbuzele în stații. Pe unele trasee, acestea au fost înlocuite cu autobuze vechi care circulau fără un grafic bine stabilit și la intervale mari.

Locuitorii din zonele Schinoasa-Deal sau Codru sunt revoltați de faptul că nu au cu ce ajunge la serviciu, școală sau grădiniță, după ce microbuzele de pe rutele 178 și 108 și-au sistat activitatea. Deși, municipalitatea a pus la dispoziție un autobuz, acesta este foarte vechi și circulă neregulat până la strada Miorița.

”Am venit aici la stație și așteptăm, dar nu știm ce o să meargă. O să meargă ceva sau nu va merge, nu știm nimic. Sunt copii la școală, noi la lucru. Nu avem toți mașini. –Dimineață a circulat un autobuz? – Un autobuz mare a mers și lumea s-a urcat . Stăm și așteptăm și o să vedem poate o să treacă ceva ori la ocazie ne va lua cine. Trăim după școală și să mergem pe jos la vârsta de 67 de ani  în fiecare zi este greu”.

„Ei trebuie să rezolva această problemă ca lumea să fie mulțumită. – Cum ajungeți acasă? – Trebuie să plătești la un taxi, dar dacă nu ai bani, stai și te uiți în sus. O ei pe jos și la lucru poți să întârzii. Îi foarte greu”.

”Stau de vreo 15 minute și nu văd nici un microbuz sau autobuz. M-am pornit după medicamente la copil, dar, sincer, nu am știut că nu merg microbuzele. Ele și așa mergeau foarte rar, patru microbuze pe rută erau. Eu am copil mic de un an și jumătate, te duci la policlinică. Îți trebuie ceva urgent. Bine că era 108, dar dacă nu-i nici 108, nu știu ce o să facem. Bine de cei care au transport personal, dar cei care nu-l au, sunt izolați măcar că trăim în oraș. Nu o să ieșim din Schinoasa deloc. Care sunt mai tineri pot să meargă pe jos, dar care sunt în vârstă?”  

Șeful interimar al Direcției Transport Public și Căi de Comunicații, Lilian Copaci, susține că mai multe autobuze circulă pe traseele respective, iar în cartierul Schinoasa-Deal, cel mai probabil, va fi instituită o rută regulată de autobuz:

”Am organizat ruta de autobuz până la strada Miorița. Vom monitoriza în continuare fluxul de călători în această zonă a orașului Codru și vom lua măsurile de rigoare. Cel mai probabil vom institui o rută de autobuz. În funcție de fluxul de călători, deja, ne vom aprecia cu numărul de autobuze, itinerarul, ca să fie un itinerar fix, după grafic”.

Președintelui Consiliului Asociației Patronale a Transportatorilor Auto, Oleg Alexa, nu exclude sistarea altor rute de microbuz din cauză că nu ar fi rentabile.

”Direcția Transport nu a decis măcar să facă o ședință de lucru organizatorică cu transportatorii și să înțeleagă care sunt riscurile de mai departe. Deci, ei se comportă așa de parcă le este indiferent ce se întâmplă și noi nu avem de ales decât să tăiem de acolo unde avem cele mai mari pierderi.”

Anterior, administratorii rutelor de microbuz din municipiul Chișinău, au cerut majorarea tarifului la călătorie.  

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău