Cinci persoane, printre care doi minori s-au intoxicat cu monoxid de carbon

  • 15 Decembrie 2023 11:37
Cinci persoane, printre care doi minori s-au intoxicat cu monoxid de carbon

Cinci persoane, printre care doi minori au primit intoxicație cu monoxid de carbon emanat de la cazanul din locuință, conectat la gaze naturale. Cazul a fost înregistrat în seara zilei de 14 decembrie într-un apartament din municipiul Chișinău, transmite IGSU.

În urma incidentului, două femei în vârstă de 64 și 45 de ani, o tânără de 21 de ani, dar și două minore de 12 și 8 ani au suferit intoxicații, ulterior fiind transportate în stare conștientă la spital pentru îngrijiri medicale.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează cetățenii să respecte cu strictețe regulile de securitate la utilizarea instalațiilor ce funcționează pe bază de gaze naturale, dar și altor surse de încălzit locuințele.

Totodată, pentru evitarea intoxicației cu monoxid de carbon, persoanele sunt rugate să verifice sistematic starea cazanelor, sobelor și altor surse de încălzit, înainte de exploatare, iar în cazul în care depistează fisuri sau defecțiuni să apeleze la ajutorul specialiștilor, pentru a nu-și pune viața în pericol.

De asemenea, recomandările specialiștilor vin și pentru persoanele care utilizează sobele de încălzit în perioada rece a anului. Astfel, pompierii îndeamnă oamenii să nu obtureze canalele de ventilare și să le curăță periodic, dar și să aerisească bine încăperile, unde are loc arderea. Mai mult, cetățenii sunt rugați să îndepărteze lucrurile combustibile și ușor inflamabile din preajma sobelor, și să nu utilizeze pentru aprinderea focului lichide ușor inflamabile, cum ar fi benzina sau motorina.

În vederea prevenirii incendiilor în locuințe și intoxicațiilor cu monoxid de carbon, angajații IGSU continuă să desfășoare activități de prevenire în localitățile din întreaga țară. Astfel, pe parcursul ultimei săptămâni au fost evaluate și inspectate 2882 case de locuit, fiind atenționate 6396 de persoane din 113 localități.

Potrivit datelor statistice ale IGSU pe parcursul anului 2023 numărul incendiilor a constituit 1577, comparativ cu perioada respectivă a anului trecut, fiind înregistrate 1661 incendii, ceea ce constituie o descreștere cu -5%. Totodată, activitățile de prevenire au contribuit la minimalizarea cazurilor de deces cu -10%, în comparație cu anul precedent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău