Cinci mari puteri ale lumii și Iran se întâlnesc vineri la Viena, în încercarea de a salva acordul nuclear

  • 03 Iulie 2018 11:10
Cinci mari puteri ale lumii și Iran se întâlnesc vineri la Viena, în încercarea de a salva acordul nuclear

Miniștrii de externe din Iran și cinci mari puteri ale lumii se vor reuni vineri la Viena, în încercarea de a salva acordul privind programul nuclear iranian, semnat în 2015, dar care se află acum într-o situație de risc, după ce SUA s-au retras și au anunțat că vor impune noi sancțiuni împotriva Teheranului, a indicat marți o sursă diplomatică apropiată negocierilor, relatează agenția Kyodo.

Șeful diplomației iraniene Mohammad Javad Zarif și omologii săi din Franța, Germania, Marea Britanie, China și Rusia ar urma să discute despre modul cum Uniunea Europeană ar putea proteja interesele Teheranului prin intermediul unui pachet de măsuri economice și garanții, potrivit sursei.

Oficiali iranieni au afirmat că Teheranul se va retrage probabil din acord dacă UE nu poate compensa pierderile economice cu care se va confrunta Iranul odată cu începerea aplicării noilor sancțiuni ale SUA în august.

La reuniunea de vineri de la Viena va participa și șefa diplomației europene Federica Mogherini.

În baza acordului încheiat între Iran și șase mari puteri ale lumii (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franța și Germania) în 2015 la Viena, Teheranul a acceptat să-și reducă activitățile nucleare în schimbul ridicării sancțiunilor economice paralizante.

Pe 8 mai, președintele american Donald Trump a retras SUA din acordul încheiat în timpul mandatului predecesorului său Barack Obama și a promis ''cel mai înalt nivel de sancțiuni economice'' împotriva Iranului, pe care îl numește ''principalul stat ce sponsorizează teroarea''. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău