Cinci lucruri care nu se vor întâmpla la 21 decembrie, ziua sfârșitului lumii

  • 13 Decembrie 2012 10:46
Cinci lucruri care nu se vor întâmpla la 21 decembrie, ziua sfârșitului lumii

Oamenii de știință de la Agenția Spațială Nord-Americană, NASA, sunt convinși că 21 decembrie va fi o zi ca oricare alta și că sfârșitul lumii nu va veni săptămâna viitoare.

Iată câteva motive invocate pentru venirea Apocalipsei, care cu siguranță nu va avea loc înainte de Crăciun, transmite Agerpres.

1- Ciocnirea cu planeta Nibiru

Nu va avea loc nicio ciocnire cu vreo planetă, fie ea Nibiru sau Planeta X, pur și simplu pentru că nu există! Este unul din motivele cel mai des invocate pentru ziua de 21 decembrie. Această speculație a ajuns să-i preocupe pe cei de la NASA, copleșiți de miile de mesaje primite de la cetățenii îngroziți de această posibilitate. Unii au ajuns chiar să spună că guvernele și organismele oficiale încearcă să ascundă publicului această amenințare. Din punct de vedere științific nu are vreun temei: niciun satelit sau sondă de observație nu a reperat vreo planetă Nibiru și ar fi imposibil să se ascundă o asemenea catastrofă. O astfel de planetă intrată în sistemul nostru solar ar fi fost perfect vizibilă cu ochiul.

2- Impactul cu un asteroid uriaș

Nu se prevede așa ceva pentru luna decembrie. Cel puțin nu cu unul atât de mare încât să ducă la o distrugere masivă, ca cel care a pus capăt vieții dinozaurilor acum 65 de milioane de ani. Dacă s-a întâmplat în trecut, ar putea avea loc și în viitor, nimeni nu știe. Dar cei de la NASA au un program complet de urmărire a traiectoriei asteroizilor potențial periculoși pentru planetă și nu au observat niciunul care ar putea să ne amenințe în perioada următoare. Rocile mai mici sunt mai greu de detectat, iar apariția lor îi surprinde uneori pe astronomi, dar acestea nu pot provoca catastrofe la scară mare.

3- Flăcări solare care să ardă Pământul

Expertul în sistemul solar, David Morrison, a lansat în anii trecuți termenul de 'cosmofobie' (teamă de cosmos), un tip de fobie care s-a răspândit în ultima vreme din cauza zvonurilor având la bază calendarul maya. Poate Soarele să trimită raze atât de puternice încât să facă scrum Pământul? Oamenii de știință au avertizat despre necesitatea de a ne apăra de exploziile solare care pot afecta rețelele de energie și comunicații. Soarele va atinge perioada maximă de activitate la sfârșitul lui 2013 sau începutul lui 2014, în niciun caz în 2012, dar nici atunci nu va avea suficientă forță pentru a trimite raze de la o distanță de 93 milioane de mile care să distrugă Terra. NASA alertează privind protecția de furtunile solare și amintește de ciclonurile solare (cu vârfuri de activitate odată la 11 ani), produse de-a lungul mileniilor care nu au provocat pagube excesive.

4- Alinierea cosmică

Pământul și Soarele se aliniază cu alte planete în Calea Lactee în fiecare an în decembrie, dar este un eveniment care nu are urmări pentru oameni. Alinierea planetelor a devenit un subiect la modă în ultima vreme, după detectarea cometei Elenin în 2011. Cometa s-a aflat pe acceași axă cu Pamântul (la mijloc) și Soarele! De aici și speculațiile: se credea că poate să provoace o serie se dezastre, precum erupții masive, cutremure mari, tsunami și furtuni solare. Ultima dată când a avut loc această aliniere a coincis cu cutremurele din Chile (27 februarie 2010) și din Japonia (11 martie 2011). Cometa Elenin a atins punctul maxim de apropiere de Pământ, la jumătatea lunii octombrie, dar și-a continuat drumul fără să provoace vreun rău planetei; mai mult chiar 'luceafărul catastrofelor' s-a dezintegrat.

5- Inversarea polilor magnetici ai Terrei

Un revers geomagnetic este o schimbare în orientarea câmpului magnetic terestru astfel încă să ducă la inversarea pozițiilor polului nord cu cel sud magnetic. Astfel de evenimente pot dura între sute și mii de ani și nimic nu arată că ar putea avea loc în următoarele zile. Este improbabil să aibă loc și în următoarele milenii și, din cât se știe, nu ar trebui să aibă vreun efect asupra vieții pe Terra. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:0 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău