Cinci jurnaliști care lucrează pentru presa independentă au fost arestați în Rusia

  • 28 Martie 18:25
Cinci jurnaliști care lucrează pentru presa independentă au fost arestați în Rusia

Cinci jurnaliști care lucrau pentru presa independentă au fost arestați miercuri seara și joi în Rusia, unde represiunea împotriva oricărei provocări la adresa guvernului este în plină desfășurare, relatează AFP.

În cursul nopții, poliția i-a arestat pe Ekaterina Anikievici de la SOTAvision și pe Konstantin Jarov de la RusNews, a anunțat ONG-ul OVD-Info, specializat în monitorizarea represiunii libertăților din Rusia. Jarov a fost bătut și amenințat cu violențe sexuale de către polițiști, potrivit unui martor citat de organizație.

„M-au lovit cu picioarele, mi-au pus un picior pe cap, mi-au răsucit degetele și au râs de mine când am încercat să mă ridic”, a povestit Jarov, citat de organizația media RusNews. El a spus că a suferit o rană la cap, escoriații, degete dislocate și entorse.

Potrivit acestuia, violențele au fost provocate de filmarea în apropierea locuinței unei alte jurnaliste, Antonina Favorskaia de la SOTAvision, care a fost arestată miercuri seară imediat după ce a fost eliberată după 10 zile de detenție administrativă pentru nesupunere față de poliție.

Apartamentul acestei jurnaliste a fost percheziționat miercuri seara, la fel ca și cel al părinților ei, a declarat avocatul ei, Mihail Biriukov, citat de SOTAvision.

Alte două jurnaliste, Alexandra Astahova și Anastasia Musatova, care veniseră să se întâlnească cu colega lor la ieșirea din detenție, au fost, de asemenea, arestate și duse pentru a fi interogate de anchetatori, scrie The Insifer.

Potrivit site-ului de știri Mediazona, specializat în urmărirea cazurilor judiciare, cazul împotriva lui Favorskaia este legat de activitățile mișcării conduse de opozantul Aleksei Navalnîi, care a murit în închisoare în februarie. Organizațiile sale sunt clasificate drept „extremiste” de către justiția rusă. Antonina Favorskaia a acoperit ani de zile procesele în care a fost implicat Aleksei Navalnîi. Ea a fost cea care a filmat ultima înregistrare video care îl arată pe opozant încă în viață, la 15 februarie, în timpul unei audieri în instanță. Ea a fost arestată pe 17 martie, la câteva ore după ce a depus flori la mormântul opozantului, potrivit Mediazona, citată de News.ro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău