Cinci condamnări la închisoare pe viață pentru asasinarea ambasadorului rus în Turcia, în 2016

  • 09 Martie 2021 17:25
Cinci condamnări la închisoare pe viață pentru asasinarea ambasadorului rus în Turcia, în 2016

Un tribunal din Turcia a pronunțat marți cinci condamnări la închisoare pe viață în dosarul asasinării ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, în 2016, informează AFP și Reuters.

Alți șase inculpați au fost condamnați la detenție pe termen mai scurt pentru "apartenență la o organizație teroristă", iar șase au fost achitați.

Potrivit televiziunii de stat TRT Haber, preluată de Reuters, trei dintre cei închiși pe viață au primit câte două condamnări, iar ceilalți doi câte una singură, toate fără posibilitate de eliberare condiționată.

Unul dintre condamnați a fost organizatorul atacului, iar altul - fost ofițer al unui serviciu secret - a furnizat informații despre ambasador, afirmă aceeași sursă.

În 2018, au fost inculpați în dosarul asasinatului 28 de suspecți. Procesul a început în ianuarie 2019.

Mevlut Mert Altintas, un polițist turc în vârstă de 22 de ani, l-a ucis pe diplomatul rus pe 19 decembrie 2016, trăgând în el nouă gloanțe, la inaugurarea unei expoziții fotografice despre Rusia. Asasinatul a fost comis în fața jurnaliștilor, iar imaginile au fost ulterior difuzate în presa internațională.

Asasinul a strigat "Allahu Akbar!" și "Nu uitați Alepul!" (oraș din Siria, afectat de conflictul în care au fost implicați și militari ruși - n. red.), iar apoi a fost la rândul său ucis de focurile de armă ale altor polițiști prezenți.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat după numai câteva zile de la atentat că asasinul era un membru al rețelei clericului musulman Fetullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a organizat puciul eșuat de acum cinci ani.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:2,57 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău