Cinci cauze penale pentru prejudicierea statului în proporții deosebit de mari

  • 14 Noiembrie 2016 21:06
Cinci cauze penale pentru prejudicierea statului în proporții deosebit de mari

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a finalizat și a expediat în instanța de judecată cinci cauze penale în privința mai multor persoane învinuite de evaziune fiscală, activitate falsă de întreprinzător, spălare de bani și contrabandă.

Potrivit organelor de drept, învinuiții, începând cu anul 2015, au identificat persoane social-vulnerabile pe numele cărora au înregistrat mai multe firme pentru legalizarea mărfurilor introduse prin contrabandă, transmite IPN.

Procurorii și ofițerii de urmărire penală au comunicat într-o conferință de presă că administratorii numiți conform documentelor de constituire de facto nu gestionau activitatea firmelor. În realitate, toate operațiunile/tranzacțiile economice ale acestor întreprinderi erau efectuate de către învinuiți. Ulterior, prin includerea în documentele contabile, fiscale și financiare a datelor vădit denaturate privind veniturile și cheltuielile, care nu au avut la bază operațiuni reale, persoanele s-au eschivat de la achitarea impozitelor în sumă de aproape 300 de milioane de lei.

Gestionând activitatea întreprinderilor delicvente, persoanele vizate sunt învinuite că au legalizat mijloace bănești obținute ilicit în urma vânzărilor mărfurilor și prestarea serviciilor nereflectate în evidența contabilă a mai multor agenți economici în sumă de aproximativ 400 de milioane de lei.

Pentru asigurarea recuperării prejudiciului cauzat prin infracțiuni, pe bunurile identificate ale învinuiților au fost aplicate sechestre – pe mijloace de transport, bunuri imobile în sumă de circa 20 de milioane de lei și mijloace financiare de pe un cont bancar.

O parte dintre învinuiți și-au recunoscut vina. Totodată, în privința a trei persoane care se eschivează de organul de urmărire penală, precum și în privința altor întreprinderi beneficiare,  au fost disjunse două cauze penale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
34,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:5,66 m/s
Wed
21
Thu
20
Fri
21
Sat
23
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău