Cinci ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE | Cele mai importante realizări și provocări ale procesului de implementare a acestui document, prezentate la Chișinău

  • 27 Iunie 2019 14:12
Cinci ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE | Cele mai importante realizări și provocări ale procesului de implementare a acestui document, prezentate la Chișinău

Cele mai importante realizări și provocări ale procesului de implementare ale Acordului de Asociere semnat între Republica Moldova – UE au fost prezentate la Chișinău, în contextul marcării a cinci ani de la semnarea documentului, informează MOLDPRES.

Coordonatorul de Programe IDIS „Viitorul”, Veaceslav Berbeca, a menționat la eveniment că împlinirea a 5 ani de la semnarea Acordului de Asociere constituie un prilej pentru a evidenția beneficiile pe care le-a obținut Republica Moldova în rezultatul implementării acestui document, dar și o ocazie pentru a stabili acțiuni și măsuri necesare de întreprins pentru a depăși problemele cu care se confruntă autoritățile moldovenești în procesul de realizare a obiectivelor prevăzute în Acord.

Secretarul de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniela Morari, a declarat că acțiunile de evaluare a implementării Acordului de Asociere sunt importante pentru a înțelege ce fel de măsuri trebuie realizate pentru a îndeplini angajamentele asumate de Republica Moldova în raport cu UE.

„În prezent suntem la etapa activizării eforturilor la nivelul autorităților executive. În acest context, este importantă activitatea Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană care urmează să se întrunească pentru a stabili prioritățile statului pentru realizarea obiectivelor planului de acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere. La fel, este necesar să stabilim o listă de priorități în agenda parlamentului, pentru a dinamiza procesul de armonizare legislativă la acquis-ul comunitar conform Acordului de Asociere”, a spus Morari.

Directorul executiv Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, s-a referit la importanța stabilirii în perioada imediat următoare a unei agende de reforme interne, inclusiv pentru a contribui la relansarea dialogului cu UE odată cu crearea noului guvern.

Analistul IDIS Viitorul, Ion Tăbârță, a afirmat că monitorizarea calitativă a implementării Acordului de Asociere trebuie să se axeze pe identificarea rezultatelor realizate, dar și a problemelor care tergiversează îndeplinirea obiectivelor stabilite. ”Evaluând următoarele sectoare – reforma în domeniul justiției, fiscalitatea, cooperarea în domeniile energiei electrice și gazelor naturale, protecția apelor și gestionarea resurselor și drepturile proprietății intelectuale  - constatăm, în funcție de sector, că lipsa voinței politice, a resurselor financiare și a capacităților umane explică întârzierile legate de  realizarea mai multor angajamente din Acordul de Asociere”, a explicat analistul.

Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost semnat la 27 iunie 2014.

Sursa. Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău