Cinci acorduri de sprijin financiar, semnate în cadrul Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova

  • 17 Octombrie 2023 14:31
Cinci acorduri de sprijin financiar, semnate în cadrul Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova

Cinci acorduri de sprijin financiar pentru Rep. Moldova au fost semnate astăzi, înainte de începerea lucrărilor”. Banii urmează să fie direcționați în proiecte ce țin de gestionarea crizei gazelor dar și în domeniul de eficiență energetică și ecologie, după cum au declarat miniștrii care au semnat aceste memorandumuri cu reprezentanții instituțiilor financiare internaționale precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Agenția Franceza pentru Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiții și banca Germaniei, relatează Radio Chișinău. ”

Trei din cele cinci acorduri încheiate cu reprezentanții unor instituții financiare internaționale prezenți la cea de-a patra ediție a Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova sunt în domeniul energetic, a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

”Unul din acorduri este vorba despre un credit de 165 de milioane de la BERD și 35 de milioane sub formă de grant din partea Norvegiei, pentru achiziție de gaz, asigurarea securității energetice și a dezvolta Energocom să devină un jucător mai activ pe piață. Al doilea memorandum pe care l-am semnat este cu Banca Europeană pentru Investiții, care a alocat 100 de milioane de euro ca și grant, pentru asistență tehnică Ucraina și Rep. Moldova. 15 milioane de euro sunt pentru Rep. Moldova, pentru energie, mediu și infrastructură. Al treilea contract semnat, cel mai tangibil cu Agenția Franceză de Dezvoltare și Banca Germană KFW, 30 de milioane sub formă de credit și respectiv 38 ajutor nerambursabil, pentru prooecte de eficiență energetică  a clădirilor publice”, a afirmat Victor Parlicov.

În declarațiile pentru presă, Ministrul Parlicov a apreciat consolidarea rezilienței Rep. Moldova și diversificarea surselor de aprovizionare cu resurse energetice, menționând că va fi prima iarnă din istorie când Rep. Moldova este cel mai bine pregătită.

Oficialul s-a referit la nevoia investițiilor în continuare în dezvoltarea interconexiunilor cu România pentru importul, dar și exportul de energie electrică.

”Avem și stocuri de gaze, și certitudine că putem aduce și gaze și energie din diferite surse. Consumatorii pot sta liniștiți iarna asta va fi mai ușoară decât iarna trecută, mai ales că și prețurile au mai scăzut dar mecanismele de compensații și ajutor au fost păstrate”, a declarat Victor Parlicov.

 

Cinci acorduri de sprijin financiar, semnate în cadrul Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova

Un alt memorandum între Guvernul Rep. Moldova și Agenția Franceză de Dezvoltare a fost semnat de către ministrul Finanțelor, Petru Rotaru și ministra de Afacerilor Externe a Franței, Catherine Colonna.

Potrivit ministrului de la Chișinău, Petru Rotaru banii sunt destinați pentru accelerarea reformelor și vor putea fi debursați treptat, odată cu îndeplinirea condiționalităților.

” În total sunt 40 de milioane ajutor bugetar și circa 100 de milioane pe sectoare țintite. Banii sunt direcționați pe domenii strategici pentru Rep. Moldova, debursați în condițiile în care vom îndeplini condiționalitățile agreate de comun: vorbim de reforme în sectorul energetic, în domeniul ecologic”, a precizat Petru Rotaru.

Cinci acorduri de sprijin financiar, semnate în cadrul Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova

Un alt domeniul prioritar pentru Rep. Moldova este dezvoltarea infrastructurii. În discursul din deschiderea reuniunii, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu s-a referit la cele cinci direcții de acțiune în acest domeniu precum: Drumuri Europene; Cale ferată și transport naval european; Apă pentru toți; Sate și orașe dezvoltate prin Satul European; Transport rutier modern.

Oficialul s-a referit și la proiectele de importanță națională pentru Rep. Moldova.

Autostrada care să unească Iașiul, România – Chișinău, Rep. Moldova și  - Odessa, Ucraina.  Tren de viteză mare care să lege Chișinăul de București.  Poduri peste Prut și Nistru care să conecteze Moldova de Ucraina și România,  Dezvoltarea portului Giurgiulești și a infrastructurii aeroportuare”, a declarat Andrei Spânu.

 

Cinci acorduri de sprijin financiar, semnate în cadrul Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova

Un alt acord de împrumut, în valoare de 40 de milioane de euro, a fost semnat și cu Ministerul Mediului. Potrivit ministrei de resort, Rodica Iordanov, banii ar urma să  fie alocați reformei în domeniul silvic precum îmbunătățirea legislației în domeniul gestionării fondului forestier și a serviciilor de împădurire.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău