Cifrele jenante din relațiile economice ale R.Moldova cu Turcia (Mold-Street)

  • 17 Octombrie 2018 10:40
Cifrele jenante din relațiile economice ale R.Moldova cu Turcia (Mold-Street)

În contextul în care Turcia este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai R. Moldova , Mold-stret a făcut o analiză a relațiilor economice.

Potrivit sursei citate, în anul 2017 exporturile R. Moldova în Turcia au constituit 104 milioane de dolari, aproape de trei ori mai puțin decât importurile din această țară - 304,4 milioane de dolari. În consecință, a fost înregistrată o balanță comercială negatică de circa 200 milioane de dolari. „Însă deficitul de cont curent în relațiile cu Turcia este mult mai mare, întrucât o parte importantă din veniturile moldovenilor ajung în Turcia prin intermediul turismului”, precizează Mold-street.

Cel mai fructuos an în relațiile moldo-turce a fost 2013, când cifra de afacere aferentă comerțului exterior a fost de 508 milioane de dolari, însă următorii doi ani valoarea comerțului a scăzut cu până la 25% din cauza crizei economice și financiare. 

Deși după semnarea în 2014 a Acordului de Liber Schimb între cele două state a dus la creșterea în 2017 a valorii exporturilor moldovenești în Turcia cu circa 69% față de 2016, structura acestor exporturi arată că în cea mai mare parte este vorba de produse cu valoare adăugată redusă. În același timp, R. Moldova importă din Turcia produse cu valoare adăugată înaltă. 

„În același timp, este jenant pentru o țară agrară ca R. Moldova (cu livezi și pământuri roditoare) ca în relațiile comerciale cu Turcia să aibă o balanță comercială semnificativ negativă atât în cazul fructelor, cât și a legumelor”, constată autorul materialului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău