Cidrul de mere – licoarea tonică și antioxidantă, cu beneficii pentru sănătate
-
25 Septembrie 2016 23:32
Băutura cu origini aproape ancestrale, al cărei gust pișcător este adesea pomenit în poemele lui Francois Villon și care a încântat simțurile cavalerilor Mesei Rotunde, este mai mult decât o licoare apreciată de secole.
Cidrul sau sucul de mere fermentat, cu gust dulce-acrișor, de care, potrivit legendei, însuși Caesar s-a îndrăgostit este apreciat în primul rînd pentru calitățile sale revigorante și curative.
Sucul ușor fermentat de mere, alcolizat în proporție de 8 %, poate concura la savoare cu berea, însă este net superior acesteia la capitolul beneficii pentru sănătate.
Încă din antichitate, cidrul a fost considerat o băutură tonică, răcoritoare, dar și remediu în anumite afecțiuni. Consumat cu moderație, cidrul aduce beneficii organismului, fiind o binecuvântare pentru sănătate.
Polifenolii, mai mulți în cidru decît în merele crude, ajută la eliminarea substanțelor chimice care afectează celulele din organism. Flavonoidele din cidrul de mere reduc cu 30% riscul apariției bolilor coronariene, dar mai ales al bolilor cardiovasculare. Mai mult decât atât, acesta conține antioxidanți valoroși, are un număr redus de calorii și e bogat în fibre, fiind indicat și celor ce vor să slăbească.
Iată câteva dintre beneficiile cidrului:
- previne cancerul și accidentele cardiace și cerebrale
- energizează și îmbunătățește memoria
- reglează tensiunea arterială
- previne dezvoltarea astmului sau a altor boli pulmonare
- detoxifiază și reglează digestia
- combate anemia
Dacă doriți să aveți în casă o băutură ușor alcoolică care să facă deliciul meselor de sărbătoare, dar și un medicament care să vă țină departe de multe afecțiuni, vă propunem să încercați următoarea rețetă de cidru de mere. Aceasta se obține prin fermentarea mustului de mere, cu sau fără adaos de zahăr, apă și alte substanțe. Se poate pregăti din mere de vară, mere de toamnă sau mere de iarnă, ultimele fiind cele mai bune, deoarece sînt mai bogate în zaharuri.
Pentru a obține un cidru de bună calitate și cu durată lungă de păstrare, merele trebuie să fie sănătoase și foarte bine spălate. Se zdrobesc, se țin în căzi 6-12 ore, pentru macerare la o temperatură de 4-16 grade Celsius, după care se presează cu teascul. La prima presare, din 100 kg fructe zdrobite se obțin 65-80 litri suc. Se adaugă 20-25% apă potabilă și după 24 ore se presează din nou, rezultînd circa 40 l suc din 100 kg tescovină, ceea ce corespunde cu 25 l must curat. Fermentarea durează 4-8 săptămîni. Cînd cidrul devine limpede, se transferă în alt butoi.
Sursa: antenasatelor.ro