Chișinăul va cumpăra medicamente pentru bolnavii cu HIV și TB din regiunea transnistreană. Rezervele sunt pe sfârșite

  • 04 Iulie 2018 11:34
Chișinăul va cumpăra medicamente pentru bolnavii cu HIV și TB din regiunea transnistreană. Rezervele sunt pe sfârșite

Două spitale republicane din Chișinău - Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” și Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile vor avea obligația să asigure cu medicamente antituberculoase și antiretrovirale, precum și dispozitive medicale bolnavii cu TB și HIV/SIDA din regiunea transnistreană. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat pentru dezbateri publice un proiect de hotărâre care prevede acest lucru.

Potrivit sanatateinfo.md Măsurile vin în contextul angajamentului pe care și l-a asumat Republica Moldova, împreună cu alte state ale lumii, de a pune capăt epidemiei TB la nivel mondial până în anul 2035, precum și a infecției HIV – până în 2030. Hotărârea ar trebui aprobată de urgență, întrucât în regiunea transnistreană stocurile de medicamente antiretrovirale sunt la limită.

Pentru a putea realiza procurările de medicamente și dispozitive urmează să fie modificate ambele Programe Naționale pentru anii 2016-2020 – cel de control al tuberculozei și cel de prevenire și control al infecției HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală.

Astfel, Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” urmează să asigure cu medicamente împotriva tuberculozei, echipamente medicale pentru diagnosticarea maladiei și monitorizarea eficienței tratamentului pentru Dispensarele de TB din Bender, Tiraspol, Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Rîbnița, Slobozia și Denstrovsc.

Este pentru prima dată când autoritățile de Tiraspol decid să aloce bani din bugetul local pentru procurarea medicamentelor de linia I împotriva TB și HIV pentru pacienții din regiune. Până acum preparatele erau cumpărate exclusiv din banii Fondului Global pentru combaterea TB,HIV/SIDA și Malariei.

Potrivit notei informative, stocurile de preparate ARV pentru pacienții din stânga Nistrului sunt disponibile doar până în luna august, astfel că pentru a asigura tratamentul neîntrerupt al pacienților este nevoie ca mecanismul de procurare să fie definitivat în regim de urgență.

În cadrul Programului național de control al tuberculozei pentru anii 2016 – 2020, Moldova s-a angajat să reducă povara tuberculozei, inclusiv a celei rezistente la medicamente, asigurând acces universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament de calitate și aplicarea intervențiilor strategice centrate pe pacient.

Republica Moldova a început să cumpere din 2013, din bugetul public, medicamente antituberculoase de linia I. Din 2014, a inițiat și procurarea medicamentelor de linia a II-a, iar treptat, în fiecare an, majorează finanțarea pentru medicamentele împotriva tuberculozei multidrog rezistente.

Regiunea transnistreană, scrie în nota informative a proiectului de hotărâre, este de câteva ori mai afectata de infecțiile HIV si TB decât partea dreaptă, ori povara maladiei HIV în această regiune reprezintă 1/3 a acesteia. Aceeași proporție este valabilă și pentru cazurile noi de infectare și mortalitate. 

Începând cu anul 2003 procurarea dispozitivelor și consumabilelor  pentru diagnosticul infecției HIV și a tratamentului antiretroviral a fost asigurată exclusiv din surse financiare externe, adică ale Fondului Global pentru Combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei și Malaria (GFTAM). Din anul 2014, țara a inițiat trecerea treptată a finanțării pentru asigurarea accesului universal la tratament din sursele GFTAM la sursele bugetului public național. Cota finanțării tratamentului antiretroviral din bugetul public național este majorată proporțional în fiecare an.

sursa: sanatateinfo.md

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-3,93
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău