Chișinăul și Moscova pregătesc o foaie de parcurs privind relațiile COMERCIALE

  • 09 Iulie 2016 10:17
Chișinăul și Moscova pregătesc o foaie de parcurs privind relațiile COMERCIALE

Autoritățile din Rusia și cele din Republica Moldova lucrează la o foaie de parcurs care urmează a fi definitivată către sfârșitul lunii iulie, privind reluarea în volum deplin a relațiilor comerciale dintre cele două state.

Documentul va conține toate cerințele pe care le are Moscova pentru a permite accesul produselor moldovenești pe piața rusă, a comunicat vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, într-un interviu pentru portalul informativ NewsMaker, citat de IPN.

Politicianul a menționat că există versiunea rușilor a acestei foi de parcurs și există propuneri din partea Moldovei, dar acestea nu coincid în totalitate. Potrivit lui Rogozin, autoritățile moldovenești cer eliminarea unor „așa-zise bariere”, utilizând uneori chiar și termenul de embargo, cu care politicianul nu este de acord. În opinia sa, embargo înseamnă întreruperea relațiilor cu toți producătorii, or mulți producători moldoveni au acces pe piața rusă.

Dmitri Rogozin insistă că statul moldovenesc trebuie să se conformeze obligațiilor asumate în cadrul CSI, în acest sens fiind necesare anumite ajustări în relația Republicii Moldova cu UE. În cazul în care nu se schimbă nimic, atunci status quo-ul în relațiile cu Federația Rusă va fi păstrat. Politicianul spune că e necesar un dialog al Chișinăului cu Bruxelles-ul la o serie de poziții pe care Rusia le consideră fundamentale, iar ele vor fi incluse în foaia de parcurs care este în proces de elaborare. Potrivit lui Rogozin, se vorbește despre standarde concrete, nu este vorba despre  valori abstracte. Autoritățile ruse trebuie să cunoască originea mărfurilor care sunt livrate în Rusia ca fiind moldovenești.

Grupul de lucru bilateral se va întâlni în a treia săptămână a lunii iulie, iar până atunci nu se va divulga conținutul documentului. Dmitri Rogozin a subliniat că nu e niciun secret, pur și simplu nu vrea să vorbească despre unele poziții înainte ca experții să comunice. Acum există un schelet al documentului, cu cerințele Rusiei, iar partea moldovenească urmează să-i dea formă acestui document dacă dorește să revină pe piața rusă.

Politicianul a subliniat că Republica Moldova nu a părăsit acordurile din cadrul CSI și acum urmează să le reconfirme, dar și să revadă unele înțelegeri cu Bruxelles-ul pentru a putea beneficia deplini de două piețe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău