Chișinăul și Iașul sărbătoresc, astăzi, Hramul orașului

  • 14 Octombrie 2013 13:48
Chișinăul și Iașul sărbătoresc, astăzi, Hramul orașului

Orașul Chișinău, capitala Republicii Moldova, și orașul Iași, capitala istorică a Moldovei își sărbătoresc Hramul în aceeași zi - pe 14 octombrie.

La Iași în fiecare an la această dată este pomenită Sfânta Cuvioasă Parascheva, considerată ocrotitoarea orașului și a întregii Moldove. În fiecare an, la Moaștele Sfintei Parascheva se adună zeci de mii de pelerine din toate colțurile României pentru a se închina. 

La fel ca și la Chișinău, și Iași locuitorii orașului sunt astăzi în sărbătoare.  Dincolo de Prut evenimentul are însă un caracter mai mult religios. Asta pentru că în fiecare an la 14 octombrie este pomenită Sfânta Cuvioasa Parascheva. Tradițional la moaștele Cuvioasei de la Catedrala Mitropolitană din Iași, cu câteva zile înainte se formează cozi imense de pelerini din toată România care vin să i se închine. Anul acesta autoritățile ieșene au pregătit pentru pelerini o masă de sărbătoare cu sarmale, cozonaci și vin.

Actele de înfrățire a orașelor Iași și Chișinău au fost semnate la 24 ianuarie 2008, în cadrul unei ceremonii desfășurate cu mare fast la Palatul Roznovanu de către primarii Gheorghe Nichita și Dorin Chirtoacă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău