Chișinăul comemorează astăzi victimele celui mai mare val de deportări staliniste din Basarabia. Evenimentele zillei

  • 06 Iulie 2022 08:12
Chișinăul comemorează astăzi victimele celui mai mare val de deportări staliniste din Basarabia. Evenimentele zillei

Astăzi se împlinesc 73 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia. Mai multe evenimente sunt organizate în Chișinău pentru comemorarea victimelor deportărilor regimului comunist.

Ministerul Culturii organizează un miting-requiem în memoria victimelor deportărilor pe Aleea Gării Feroviare. La evenimentul de lângă monumentul „Trenul durerii”, va participa și premierul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu.  

Frăția Ortodoxă „Sfântul Paisie Velicicovschi” organizează o acțiune de comemorare a victimelor represiunilor staliniste din Moldova la vechea intrare în Parcul „Valea Morilor”.

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor, desfășoară un eveniment de comemorare a victimelor represiunilor politice în Republica Moldova, cu genericul: „Tragedii basarabene în Siberia. Istoria deportaților văzută de Expedițiile Memoriei”.

La Institutul Național de Istorie va avea loc acțiune comemorativă cu genericul: „Istorii din Gulag”.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic comunist a deportat zeci de mii familii de țărani basarabeni, inclusiv femei, copii și bătrâni. Averile lor au fost acaparate de regimul bolșevic. Operațiunea Sud a fost apogeul terorii în masă în Basarabia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău