Chișinăul cere o vizită 5+2 la depozitele de muniții rusești din Cobasna, în Transnistria. Frattini promite că OSCE va insista

  • 11 Mai 2019 10:28
Chișinăul cere o vizită 5+2 la depozitele de muniții rusești din Cobasna, în Transnistria. Frattini promite că OSCE va insista

Chișinăul cere asigurarea unei vizite a reprezentanților negociatorilor și mediatorilor din formatul 5+2 la depozitul de muniții de la Cobasna, din stânga Nistrului, a declarat astăzi vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic în cadrul unui briefing comun de presă cu Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini.

„Nu există niciun raport exact despre ce se găsește în acest depozit, iar aceste muniții pot provoca o situație de criză și este important să verificăm cum pot reacționa autoritățile constituționale pentru a asigura securitatea. Cred că o inspecție efectivă cu participarea persoanelor interesate inclusiv OSCE ar putea asigura că lucrurile sunt corect administrate și ne va ajuta să cunoaștem ce am putea face cu muniția care nu mai corespunde criteriilor de întreținere”, a declarat Cristina Lesnic.

Ea a precizat că acest subiect a fost abordat și la întrevederile de anul trecut și la cea de astăzi.

Franco Frattini a declarat că în prezent se discută posibilitatea unei vizite în formatul 3+2 (mediatorii și observatorii în procesul de reglementare) în regiune.

Potrivit acestuia, și anul trecut au fost depuse demersuri pentru a primi accesul liber la acest depozit, dar autoritățile separatiste au refuzat.

„Vom reveni la acest subiect. Există mai multe probleme acolo. Inclusiv cea a munițiilor învechite care nu pot fi transportate pentru distrugere și reprezintă pericol pentru populația din zonă”, a declarat Frattini.

Cei doi oficiali au menționat că au discutat tot spectrul de probleme dar și realizările din domeniul procesului de reglementare transnistreană. Francio Frattini a precizat că merge și la Tiraspol, unde va aborda inclusiv probleme ce țin de localitatea Varnița și așa-numită vinietă impusă șoferilor din Republica Moldova de autoritățile separatiste de la Tiraspol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău