Chișinăul către Tiraspol: Amenințările cu acțiuni radicale ar crea probleme și mai mari

  • 25 Iunie 2015 18:04
Chișinăul către Tiraspol: Amenințările cu acțiuni radicale ar crea probleme și mai mari

Biroul pentru Reintegrare de la Chișinău face apel către administrația de la Tiraspol să rezolve problemele prin dialog.

Biroul pentru Reintegrare a menționat că încercările de a căuta vinovați în alte părți, amenințările cu acțiuni radicale și tendința de autoizolare ar crea cu siguranță probleme și mai mari pentru populație, întreprinderi și comunitățile locale din regiune. Reacția Chișinăului vine după ce în presă a apărut o scrisoare adresată de așa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului, Nina Ștanski, către misiunile diplomatice acreditate în Moldova, prin care se anunță că Tiraspolul ar putea introduce regim de viză pentru locuitori și taxă de import de 100% pentru produsele de la întreprinderile din dreapta Nistrului ca răspuns la „blocada economică” impusă de autoritățile de la Chișinău, transmite IPN.

„Înțelegem că tonalitatea emotivă a scrisorii este generată de dificultățile economice și sociale din ce în ce mai profunde, cu care se confruntă regiunea transnistreană. Aceste probleme ne sunt cunoscute și ne îngrijorează, pentru că suntem interesați în stabilitatea situației și condițiile decente de trai pentru populație pe malul stâng al Nistrului. Noi dorim ca dificultățile să fie depășite, dar pentru aceasta trebuie să înlăturăm motivele lor adevărate, principalul fiind stagnarea procesului de soluționare a conflictului transnistrean”, se menționează în răspunsul Biroului pentru Reintegrare.

Autoritățile de la Chișinău mai menționează că cea mai eficientă cale este cea a dialogului responsabil și constructiv, precum și continuarea negocierilor în formatul 5+2, care oferă mai multe posibilități autorităților moldovenești și partenerilor externi de a contribui la depășirea complicațiilor economice și de orice altă natură din regiunea transnistreană.

Biroul pentru Reintegrare informează că în ultimele zile reprezentanții Chișinăului au purtat discuții active cu majoritatea partenerilor de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean, unele dintre ele la nivel înalt, și au abordat necesitatea de a susține depășirea crizei economice din regiune. Interlocutorii consideră necesar să se renunțe la interpretări alarmiste, iar atmosfera generală să fie detensionată. În cadrul formatelor existente de lucru și negocieri, autoritățile Republicii Moldova vor continua să vină cu soluții și propuneri, care să ajute oamenii, întreprinderile și comunitățile locale din regiunea transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:1,54 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău