Chișinăul, un imens iarmaroc

  • 09 Iunie 2014 14:54
Chișinăul, un imens iarmaroc

Problema vânzătorilor stradali neautorizați pare să fie una pe care autoritățile și organele de ordine nu o pot soluționa deocamdată.

Mai ales în lunile de vară, Chișinăul arată ca un imens iarmaroc, unde sunt expuse în plin soare, în locuri aglomerate, de la fructe și legume, până la lactate și produse din carne. Colega noastră, Natalia Zaharescu, a discutat cu câțiva dintre comercianții stradali, dar și cu polițiștii care au încercat să îi convingă să meargă să-și vândă produsele în locuri autorizate.

Tanti Sofica este o pensionară în vârstă de 74 de ani și a venit de la Roșcani, raionul Strășeni, să vândă ceea ce mai crește prin grădină, pentru că nu îi ajung bani de medicamente. La fel ca și alte câteva zeci de comercianți mărunți, ea vinde în stradă, la o intersecție aglomerată din capitală.

În timp ce discutam cu vânzătorii, am surprins câțiva polițiști care încercau să îi convingă să părăsească trotuarele.

Directorul interimar al întreprinderii municipale ”Piața Centrală”, Veaceslav Balan, afirmă că în piață zilnic rămân libere de la 100 la 200 de tarabe, pe care comercianții ar putea să le ocupe. Un loc de vânzare costă între 12 și 14 lei pe zi, în funcție de amplasare, plus analiza sanitar-veterinară care costă 3 lei pentru fiecare tip de marfă.

Conform unor modificări la legislație operate anul trecut, poliția municipală nu mai poate amenda comercianții stradali. Oamenii legii pot doar întocmi procese-verbale de constatare, iar amenda este stabilită de Agenția pentru Protecția Consumatorului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău