Chișinăuenii sunt invitați la film

  • 28 Ianuarie 2015 14:24
Chișinăuenii sunt invitați la film

La Chișinău zilele acestea se desfășoară caravana filmelor documentare Iași-Chișinău-Cernăuți.

Evenimentul, organizat de studioul regional TVR Iași cu ocazia împlinirii a 23 de ani de activitate, s-a deschis cu proiecția ”Dor de Ion Vatamanu” realizat de fiica poetului Leontina Vatamanu. Astăzi caravana se încheie cu prezentarea altor cinci documentare.

Emoțiile o copleșesc de fiecare dată când privește ”Dor de Ion Vatamanu”, film documentar  pe care și-a propus să îl realizeze pentru a nu lăsa să se dea uitării amintirea tatălui.

”Tata a plecat dincolo în 1993, pe atunci aveam 19 ani. Pentru mine a fost o mare lovitură. Filmul apare câțiva ani mai târziu, atunci când déjà m-am format ca  profesionist. La acea etapă simțeam un mare gol, și o plasare în umbră a numelui lui Ion Vatamanu”, a declarat Leontina Vatamanu.

Regizoarea ne-a mărturisit și care ar putea fi în opinia ei, principalele regrete pe care le-ar avea Ion Vatamanu, în legătură cu situația actuală din Republica Moldova.

”Probabil unul din marele regrete ale lui Ion Vatamanu ar fi timpul pe care îl pierdem ținând pasul pe loc, neconstruind această țară, care s-a pornit frumos, așa ca un copac. Țările Baltice au reușit să-și construiască cumva altfel și prezentul și  viitorul. Noi din păcate am rămas departe. Un alt regret ar fi probabil înstrăinarea de valori, de cultură”, ne-a mărturisit regizoarea Leontina Vatamanu.

Astăzi cinefilii sunt așteptați la cinematograful Odeon unde vor fi proiectate mai multe documentare realizate de TVR Iași dar și DVD-ul „Identitate Basarabia”, ”Acasă în Marienfeld” o producție TV Moldova 1 și Deutsche Welle. Caravana se va încheia cu documentarul închinat soților Aldea Teodorovici, ”Te iubesc Ion și Doina”. Intrarea este liberă.

Vezi mai jos programul

Miercuri, 28 ianuarie, orele 17.00 – 21.00, Cinema Odeon Chișinău

17.00 Lansarea DVD-ului TVR Iași „Identitate Basarabia”

17.15/ Territoria lui Oleg Garaz (25 min), TVR Iași, realizator Violeta Gorgos

17.45/  Acasă, în Marienfeld, TV Moldova 1 și Deutsche Welle. Realizatori: Lucia Tăut, Eugeniu Popovici, Irina Crăciun

19.00/ Tezic (25 min), TVR Iași, regizor Violeta Gorgos

19.30/ Te iubesc, Ion și Doina (100 min) - premieră dedicată soților Ion și Doina Aldea Teodorovici, o producție OWH Studio Chișinău, regizor Leontina Vatamanu, producător Virgiliu Mărgineanu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău