Chișinăuenii sărbătoresc Hramul orașului

  • 14 Octombrie 2014 10:00
Chișinăuenii sărbătoresc Hramul orașului

Deschiderea festivă a Sărbătorii Chișinăului va avea loc la ora 11.00, cu mesajul primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă și lansarea unui CD, cu cântece despre Chișinău.

Evenimentele dedicate Sărbătorii orașului Chișinău au debutat cu depuneri de flori  la monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, după care la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” a fost oficiată tradiționala liturghie, consacrată Acoperământului Maicii Domnului, adică Hramului capitalei.

Deschiderea festivă a Sărbătorii Chișinăului va avea loc la ora 11.00, cu mesajul primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă și lansarea unui CD, cu cântece despre Chișinău.

Pe tot parcursul zilei, locuitorii orașului sunt invitați la expozițiile de pictură, grafică, artizanat, carte și floristică, precum și la manifestările organizate de preturile din sectoarele Capitalei.

Un concert dedicat Zilei Orașului Chișinău va începe la ora 17 în Piața Marii Adunări Naționale. Pe scena din centrul orașului vor evolua cei mai îndrăgiți interpreți din Republica Moldova, printre care Orchestra condusă de frații Advahov, ansamblul Plăieștii, Mihai Ciobanu, surorile Osoianu, Ricu Vodă, Lidia Botezatu, Radu Dolgan, Iurie Sadovnic, Alexandru Manciu, Tania Cergă, trupele Akord, Catarsis. Concertul va culmina cu doua recitaluri susținute de interpretul român Horia Brenciu și de renumitul artist german Thomas Anders, care va interpreta legendarele piese ale trupei „Modern Talking”.

Circulație restricționată

Circulația rutieră în municipiul Chișinău, 14 octombrie, de Ziua orașului, este restricționată pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul străzilor Mihai Viteazul – Ismail. Circulația transportului public va fi organizată pe străzile adiacente.

Tot astăzi vor fi redeschide două rute de autobuz, nr. 19, care va face legătura dintre sectoarele Botanica și Râșcani, și nr. 26 care va lega sectoarele Buiucani și Râșcani.

De Hramul orașului, călătoria cu autobuzele pe ruta nr. 19 va fi gratuită. De asemenea, călătoria va fi gratuită și pe ruta nr.23, unde sunt puse în circulație noi autobuze.

Și la Iași, în vechea capitală a Moldovei, este astăzi Hram

Creștinii ortodocși o celebrează, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Iașului și a întregii Moldove. Pelerini din toate colțurile țării continuă să se închine la racla cu moaștele Cuvioasei și ale Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, depuse în curtea Catedralei mitropolitane din Iași.
Despre semnificația acestei zile și importanța religioasă a Sfintei Cuvioase Parascheva, ne vorbește părintele Mihai Mărgineanu, de la Biserica Toma Cozma din Iași.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău