Chișinău | Manifestări cu ocazia împlinirii a 167 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu

  • 15 Ianuarie 2017 12:06
Chișinău | Manifestări cu ocazia împlinirii a 167 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu

La Chișinău a fost omagiat poetul național Mihai Eminescu și a fost marcată Ziua Națională a Culturii. La 167 de ani de la nașterea poetului au fost vernisate expoziții și au avut loc ateliere de creație. 

Evenimentele au început pe Aleea Clasicilor din Chișinău, în fața bustului marelui poet, acolo unde la sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut a început și mișcarea de eliberare națională. Scriitori, oameni de artă, oficiali și admiratori ai creației eminesciene au depus flori la bustul poetului. De la mic la mare, oamenii au recitat versurile lui Mihai Eminescu.

Țara mea de glorii, țara mea de dor?
Brațele nervoase, arma de tărie,
La trecutu-ți mare, mare viitor!

Fiind băiet păduri cutreieram
Și mă culcam ades lângă izvor,
Iar brațul drept sub cap eu mi-l puneam
S-aud cum apa sună-ncetișor.

Scriitorul Nicolae Dabija spune că în vremurile grele, cărțile lui Mihai Eminescu i-au ajutat pe oameni să supraviețuiască.

„După război, când creația lui a fost interzisă în acest spațiu românesc, foarte mulți dintre oamenii noștri păstrau cărțulia cu versuri după icoană, pe care o coborau din când în când să le citească copiilor, nepoților, din marea poezie eminesciană. Noi basarabenii, am învățat din cărțile clasicilor români limba română”, a mărturisit Nicolae Dabija.

La rândul său, scriitorul Vladimir Beșleagă spune că deși l-a citit de nenumărate ori pe Mihai Eminescu, caută încă răspunsuri la multe întrebări.

„ Într-una din scrisorile sale, Eminescu zice așa: „Eu îmi apăr sărăcia și nevoile și neamul”. Și tot vreau să aflu și să vă întreb și pe dvs, de ce a spus Eminescu că-și apără sărăcia? Sărăcia, și nu bogăția. Ce a avut el în vedere? Și mai este o subtilitate „îmi apăr”. Cum tu să-ți aperi sărăcia, când de fapt îți aperi sărăcia și nu averea. Și încă nu am găsit răspunsul”.

Flori la bustul lui Mihai Eminescu a depus și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

„Mi-aș dori ca în fiecare zi să fie o zi de 15 ianuarie. Ziua aceasta, efectiv, trebuie să ne aducă aminte că suntem români cu toții, cooperăm în același spațiu cultural, în același spațiu de limbă, de cultură, de identitate națională și Eminescu este, de fapt, contemporanul nostru. A fost, este și va fi tot timpul actual. Cred că trebuie să învățăm din lecțiile lui Eminescu pentru a ne pregăti prezentul și pentru a ne proiecta împreună viitorul”, a declarat Daniel Ioniță.

La Chișinău, pe 15 ianuarie, odată cu omagierea lui Mihai Eminescu se marchează și Ziua Națională a Culturii, al cincilea an consecutiv.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
6,07
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău