Chiril Moțpan respinge învinuirile că dezvăluirile făcute de el în ultima perioadă ar fi fost false

  • 26 Noiembrie 2019 13:12
Chiril Moțpan respinge învinuirile că dezvăluirile făcute de el în ultima perioadă ar fi fost false

Președintele Comisiei parlamentare pentru Securitate Națională, Chiril Moțpan, respinge învinuirile că dezvăluirile făcute de el în ultima perioadă ar fi fost false. El a menționat astăzi, în cadrul unui briefing, că a aflat din surse de încredere că mai mulți jurnaliști, politicieni și membri ai unor organizații neguvernamentale au fost filați de SIS și MAI începând cu 2015 și că fostul lider al PD, Vlad Plahotniuc, ar avea dublă identitate.

Scandalul interceptărilor a început de fapt, în luna iunie, când jurnaliștii de investigație au dezvăluit că poliția și procurorii ar fi interceptat 52 de persoane, membri ai opoziției și lideri de opinie. După ce săptămâna trecută, Chiril Moțpan a dat publicității o nouă listă cu jurnaliști și activiști care ar fi fost filați de MAI-ul condus pe atunci de Alexandru Jizdan, actualul deputat democrat a negat acuzațiile. Și alte persoane, angajate ale structurilor de forță, vizate în scandal, i-au cerut lui Moțpan să prezinte probe privind veridicitatea informațiilor.

În cadrul unui briefing Chiril Moțpan a menționat că dezvăluirile sale fac referire la perioada 2017 și 2019, iar de interceptări s-ar face responsabil Serviciul de Informații și Securitate, cu toate că instituția a emis un comunicat prin care cataloghează învinuirile drept speculații.

„Poza activistului civic Sergiu Tofilat, făcută, se pare în perioada campaniei electorale din 2019, i-a făcut pe unii să pună la îndoială veridicitatea informațiilor. În acest caz, s-ar părea că cel mai plauzibil autor al paginilor la care ne referim, este Serviciul de Informații și Securitate”, a spus Chiril Moțpan.

Cât despre a doua identitate a fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc, Procuratura Anticorupție a confirmat că începând cu 29 octombrie a pornit o cauza penală pe faptul comiterii abuzului de serviciu în interesul unui grup criminal organizat, ceea ce ar fi permis emiterea unui pașaport cu o identitate falsă. Chiril Moțpan nu a spus care este al doilea nume al lui Vlad Plahotniuc, însă acesta a fost dezvăluit la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, de către moderatorul Alex Cozer. Astfel, a doua identitate a lui Plahotniuc ar fi Victor Novak. Invitat la emisiune, președintele PDM, deputatul Pavel Filip a declarat că a aflat despre acest fapt din presă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău