Chinezii recunosc pentru prima dată că vaccinurile lor anti-Covid au eficacitate scăzută și iau în considerare combinarea serurilor

  • 12 Aprilie 2021 17:55
Chinezii recunosc pentru prima dată că vaccinurile lor anti-Covid au eficacitate scăzută și iau în considerare combinarea serurilor

Într-un rar moment de admitere a slăbiciunilor vaccinurilor chinezești anti-Covid, principalul oficial privind controlul bolilor din țară spune că eficacitatea acestora este scăzută și guvernul are în vedere combinarea acestora pentru a obține un rezultat mai bun, relatează Associated Press, citat de Hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, vaccinurile chinezești „nu au rate de protecție foarte mari”, a declarat directorul Centrelor pentru Controlul Bolilor din China, Gao Fu, la o conferință de presă, sâmbătă, în orașul Chengdu din sud-vestul țării.

Beijingul a distribuit sute de milioane de doze în străinătate în timp ce încerca să sădească îndoiala cu privire la eficacitatea vaccinului Pfizer-BioNTech bazat pe un ARN mesager experimental anterior.

„Acum se examinează în mod formal dacă ar trebui să folosim vaccinuri diferite cu linii tehnice diferite pentru procesul de imunizare”, a spus Gao.

Oficialii nu au răspuns direct la o conferință de presă de duminică la întrebările legate de comentariul lui Gao sau posibilele modificări ale planurilor oficiale. Dar un alt oficial al CDC a spus că dezvoltatorii lucrează la vaccinuri pe bază de ARNm.

„Vaccinurile ARNm dezvoltate în țara noastră au intrat, de asemenea, în stadiul studiului clinic”, a declarat oficialul, Wang Huaqing. El nu a oferit vreun termen de timp pentru o posibilă utilizare.

Experții spun că amestecarea vaccinurilor sau imunizarea secvențială ar putea spori eficacitatea. Cercetătorii din Marea Britanie studiază o posibilă combinație dintre Pfizer-BioNTech și vaccinul tradițional AstraZeneca.

Pandemia de coronavirus, care a început în centrul Chinei la sfârșitul anului 2019, marchează prima dată când industria chineză de medicamente joacă un rol în reacția la o urgență globală de sănătate.

Vaccinurile fabricate de doi producători de stat de medicamente, Sinovac și Sinopharm, au fost exportate în 22 de țări, inclusiv Mexic, Turcia, Indonezia, Ungaria, Brazilia și Turcia, potrivit ministerului de externe.

Eficacitatea unui vaccin Sinovac în prevenirea infecțiilor simptomatice s-a dovedit a fi de până la 50,4% de către cercetătorii din Brazilia, aproape de pragul de 50% la care experții în sănătate spun că un vaccin este util. Prin comparație, s-a constatat că vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficiență de 97%.

Experții în sănătate spun că este puțin probabil ca vaccinurile chinezești să fie vândute către Statele Unite, Europa de Vest și Japonia, din cauza complexității procesului de aprobare.

Un purtător de cuvânt al Sinovac, Liu Peicheng, a recunoscut că au fost găsite niveluri diferite de eficiență, dar a spus că acest lucru se poate datora vârstei persoanelor dintr-un studiu, tulpina de virus și alți factori.

Beijingul nu a aprobat încă niciun vaccin străin pentru utilizare în China.

Gao nu a oferit detalii cu privire la posibilele schimbări ale strategiei, dar a citat ARNm ca pe o posibilitate.

„Toată lumea ar trebui să ia în considerare beneficiile pe care vaccinurile ARNm le pot aduce omeniri”, a spus Gao. „Trebuie să le urmărim cu atenție și să nu le ignorăm doar pentru că avem deja mai multe tipuri de vaccinuri.”

Gao, anterior, a pus sub semnul întrebării siguranța vaccinurilor ARNm. El a fost citat de agenția oficială de știri Xinhua spunând în decembrie că nu poate exclude efectele secundare negative, deoarece acestea sunt folosite pentru prima dată pe oameni sănătoși.

Mass-media de stat chineză și blogurile populare de sănătate și știință au pus la îndoială siguranța și eficacitatea vaccinului Pfizer-BioNTech.

Începând cu 2 aprilie, aproximativ 34 de milioane de oameni din China au primit ambele două doze necesare ale vaccinurilor chinezești și aproximativ 65 de milioane au primit una, potrivit Gao.

Purtătorul de cuvânt al Sinovac, Liu, a declarat că studiile consideră că protecția „poate fi mai bună” dacă timpul dintre vaccinări este mai mare decât cele 14 zile actuale, dar nu a indicat că ar putea fi o practică standard.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,6 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău